Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Filmklub szülőknek
2010.01.29. péntek
Filmklub

Sok középiskola jelezte a problémát,  hogy nehéz a szülőkkel együttműködni, megfelelően kommunikálni. Egy fővárosi fenntartású középiskola jól megvalósított ötlete alapján ajánljuk: hívjuk meg a szülőket mozizni és beszélgessünk a látottakról!

Az agressziókezelési programsorozat keretén belül az iskola a Kóla, puska, sültkrumpli című kanadai-amerikai-német dokumentumfilmet választotta.

A filmet a www.sulinet.hu így ajánlja:
"Michael Moore óriási port és politikai botrányt kavart dokumentumfilmjéből bőven lehet tanulni. Az apropót - és a magyarázatot az eredeti címhez - az 1999. április 20. a Columbine Középiskolában lezajlott vérengzés szolgáltatja, ahol két tizenéves félautomata fegyverekkel és házilag készített bombákkal megölte tizenkét diáktársát és egy tanárját, megsebesítettek több száz gyereket, majd amikor a rendőrség körbevette az épületet, végeztek magukkal. Bár az Egyesült Államokban az iskolai erőszak és általában az értelmetlen ámokfutás szinte napi hír, az eset így is sokkolta a közvéleményt - legalábbis egy időre, amíg nem jött a következő hasonló eset. Szeptember 11-e után pedig az amerikaiak nagy része meg van győződve arról, hogy a fegyvertartás soha nem volt ilyen életbevágóan fontos, mint most, az ebből eredő "balesetek" pedig az élet sajnálatos részét képezik.
Michael Moore azonban nem hagyta annyiban a dolgot és rendkívül alaposan utánajárt mindennek. Interjút készített a mészárlást túlélőkkel, az áldozatok és a tettesek hozzátartozóival, rendőrökkel és politikusokkal, de nem állt meg itt. A kövérkés, szemüveges férfi nekiállt, hogy szép komótosan országos szinten tárja fel az összefüggéseket és próbálja megválaszolni a kérdést: miért ölik egymást az amerikaiak és miért ölnek a gyerekek? A statisztikák ugyanis megdöbbentőek: míg az európai országokban évente néhány száz ember hal meg fegyver által, addig az USA-ban több mint 11.000, amire nem magyarázat az alkotmány által garantált szabad fegyvertartás - ez ugyanis Kanadában is biztosított, de ott csak kb. 60 embert ölnek meg egy évben. Moore pedig mindenkit megszólít, tévéseket, fegyverkereskedőket, tanárokat, átlagembereket, Marylin Mansont, akit a bigott konzervatívak az erőszak okának tartanak, és Charlton Hestont, aki viszont a minden áron való fegyvertartás szószólója. A rendező még Kanadába is átruccan, hogy megkérdezze őket, hogyan is van az, hogy anélkül tudnak élni, hogy egymást öldösik. Ami a szatirikusként és közíróként is ismert Moore-ban zseniális, az, hogy mindenkivel ki tudja mondatni azt, amit az igazából gondol, bármennyire is hátrányos ez az illetőre nézve. Mert először mindenki azt mondja, amit mondani illik, de amikor elkezdenek őszintén beszélni, akkor kezd minden érdekessé válni. Vérfagyasztó, ahogy a több száz életet követelő oklahomai merénylet elkövetőjének, a kivégzett Timothy McVeigh-nek a bátyja az első pár mondat után elkezd gyűlölködve fröcsögni mindenkire - lehet tudni, hogy ez a pasas is benne volt valamilyen szinten a merénylet megtervezésében, csak azt nem tudjuk, mitől kattant be ennyire
A remekül fényképezett Kóla, puska, sültkrumpli, amely számos díj mellett 2003-ban elnyerte a Legjobb Dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, a Legjobb Külföldi Film César-díját, sok szempontból nem hagyományos dokumentumfilm. Gyakran bukkannak fel benne rajzfilm részletek, bejátszások más dokumentum-, vagy oktatófilmekből. Persze a film nem mentes kisebb hibáktól is, hiszen az egy buldog szívósságával dolgozó Moore gyakran mondat ki evidens dolgokat interjúalanyaival, és néha azt mondatja ki velük, amit ő akar hallani, de egészében véve a film zseniális, elgondolkodtató és mellbevágó. Mindenkinek tanulnia és okulnia kellene belőle." 

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu