Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Elindult a KIM gyerekjogi honlapja
2011.11.24. csütörtök
Navracsics

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elindította a gyermekbarát igazságszolgáltatással foglalkozó honlapját, amelynek célja, hogy közérthetően bemutassa a kormány politikáját a gyermekbarát igazságszolgáltatás kapcsán. A folyamatosan frissülő hírek mellett a honlap helyt ad uniós irányelveknek, dokumentumoknak.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton jelentette be, hogy azoknak a gyermekeknek a meghallgatásához, akik bűncselekmények áldozatai vagy tanúi voltak külön rendeletben szabályozott protokollnak megfelelő gyermekmeghallgató szobákat kell létesíteni 2014-ig minden megyeszékhelyen.

Az erről szóló miniszteri rendelet a Magyar Közlöny november 18-i számában jelent meg. A jogszabály értelmében a gyermekmeghallgató szobák használata kötelező minden 14. életévét be nem töltött gyermek esetében. A gyermekmeghallgató szobában a büntetőeljárás céljával összhangban biztosítható, hogy az eljárási cselekmény a gyermekkorú lehetőség szerinti kíméletével, a gyermek mindenek felett álló érdekét szem előtt tartva valósuljon meg.

A gyermekmeghallgató szobát a gyermekkorú életkori sajátosságainak megfelelően kell kialakítani, berendezni, felszerelni. A gyermekmeghallgató szoba kialakításának és felszereltségének a gyermek szükségleteihez kell igazodnia annak érdekében, hogy biztosítsa a gyermek lelki és fizikai biztonságát. Ha a büntetőeljárás során megalapozottan feltehető, hogy a gyermekkorú tárgyaláson történő kihallgatása fejlődését károsan befolyásolná, a nyomozó hatóság – gyermekmeghallgató szoba egyidejű rendelkezésre bocsátásával – a gyermekkorú nyomozási bíró általi kihallgatását kezdeményezi az ügyésznél.

A szobákban ezentúl rejtett kép- és hangfelvétel rögzítésére alkalmas eszközöket kell beszerelni. A gyermekmeghallgató szobákra vonatkozóan a közigazgatási és igazságügyi miniszter a belügyminiszterrel egyetértésben alkalmasságot igazoló tanúsítványt ad ki, csak ennek birtokában használható a szoba.

Jelenleg 22 gyermekmeghallgató szoba van az országban, azonban ezek közül csak kettő felel meg a fenti kritériumoknak.

Az új honlap az http://gyerekjog.kormany.hu webcímen érhető el.

Forrás: kormany.hu

 

 

 

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu