Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Konferencia a XXI. a hálózatkutatásról
2013.01.21. hétfő
Magyarság Háza

2013. január 18-án a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciát szervezettHálózatok és közösségek – Közösségek megismerése hálózatkutatási módszerrel” címmel a budapesti Magyarság Házában.

A konferencia első előadója az erdélyi születésű Barabási Albert-László (Northeastern University, Boston) volt, aki a hálózatkutatásnak világszinten is az egyik legelismertebb alakja.

Évtizedekig a tudósok úgy gondolták (Erdős Pál és Rényi Alfréd magyar matematikusok kutatásai alapján), hogy a hálózatok – legyenek azok akár társadalmi hálók, akár a sejtek kémiai anyagai – véletlenszerűen rendeződnek el. Barabási rámutatott, hogy a természetben és a társadalomban megjelenő hálók zöme sokkal inkább hasonlít egymáshoz, mind azt valaha is remélhettük volna, és viselkedésük leírható néhány egyszerű törvénnyel. A „Hálózatkutatás – Komplex rendszerek értelmezése hálózatos módszertannal” című előadásában e törvényszerűségek megértésének módjáról beszélt. Különösen érdekes volt az a megállapítása, mely szerint átlagosan hat közvetítő személyen keresztül két ember a világ bármely két pontjáról eljut egymáshoz.

Ruppert Péter, a Maven7 Hálózatkutató Zrt. ügyvezető igazgatója és Vásárhelyi Orsolya, a Maven7 Hálózatkutató Zrt. elemzője „Közösségek megismerése hálózatkutatással: hálózati struktúra a massachusettsi magyarság megismeréséhezcímű előadásában a massachusettsi magyar közösségben végzett kutatásaik eredményeit ismertették, bemutatva a konferencia résztvevőinek a hálózatkutatás gyakorlati alkalmazását, hasznát.

A hálózatkutatás ezen eredményeit a mindennapi iskolai gyakorlatban is érdemes alkalmazni. A hálózatkutatáshoz hasonló módon egy szociometriai vizsgálat, és/ vagy a facebook közösségi oldal kapcsolatrendszerének tanulmányozása eredményesen felhasználható lehet a közösség életének megszervezésében, közösségi konfliktushelyzetek megoldásában.

 

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu