Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Kortárssegítés egy fővárosi fenntartású középiskolában
2010.12.03. péntek
Kortárssegítés

Hetedik éve képeznek kortárssegítőket a Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolában. Munkájukkal a diáktársak, a szülők és a pedagógusok is elégedettek.

 

A program gyökerei a 2000/2001-es tanévre nyúlnak vissza. Észrevették a pedagógusok, hogy az iskola tanulói körében nőtt a szenvedélybetegségek előfordulásának aránya. Úgy gondolták, mivel a kamaszkorban a kortársak közül kerülnek ki a legfontosabb referenciaszemélyek, a diákok pozitív hatást gyakorolhatnak egymásra. Ezért dohányzás témakörben kaptak képzést a gyerekek. Úgy látszott, hogy tudásuk, ismereteik alkalmazása pozitív hatást gyakorolt az iskola akkori diákságára.

Drogmegelőzési programot a 2001/2002-es tanévben indítottak. A Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium és az Oktatási Minisztérium közös felhívására kiírt pályázat biztosította a finanszírozási lehetőséget. A dohányzással kapcsolatos „kortárssegítő” munka pozitív tapasztalatai alapján felmerült az igény, hogy a drogprevenciós program hatékonyabb megvalósítása érdekében kortárs segítő diákokat is bevonják a munkába.

A kortárssegítők hasznos szabadidős programokat is szerveznek: például teaházat, beszélgetéseket vagy kézműves szakkört. Tudásukat fiatalabb társaik számára szervezett egészségnapokon is átadják (akár másik intézményben is).

A programba először káros szenvedélyektől mentes 12. osztályos mintadiákokat válogattak be. Később már nem válogatták a leendő segítőket, és igyekeztek a fiatalabb korosztályra fókuszálni, hiszen ők tovább kamatoztathatták tudásukat a tanulóközösségben. Már a szenvedélymentes életmód sem feltétel, hiszen nem lehet tudni, kinek fog hasznára válni a tudás. Lehetséges, hogy aki más területen nem mutatkozik tehetségesnek, az éppen az interperszonális képességek terén lesz kiemelkedő.

A programra jelentkező diákok egy háromnapos képzésen vesznek részt. A képzés során addiktológus szakembertől hallanak a drogokról, tanulnak retorikát, találkozhatnak egy volt drogos édesanyjával, illetve önismereti foglalkozáson vesznek részt. Mindezt egy vizsga követi. A sikeres vizsgázók oklevelet kapnak. A tanév során segítőknek biztosítják rendszeres tréningeken kompetenciáik és önismeretük fejlesztését. A folyamatos szupervízió is biztosított.

A kortárssegítők tevékenységét kérdőívekkel folyamatosan monitorozzák, ez alapján elmondható, hogy munkájukkal a diáktársak, a szülők és a pedagógusok is elégedettek.

Nagyon jó minta a kortárssegítők rendszerének alkalmazására középszintű  intézményekben.

A programot az MTV is bemutatta 2009. január 31-i Fogadóóra adásában.

 

[Forrás: www.ofi.hu]

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu