Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
2009.05.18. hétfő
Tizenkilenc perc

Picoult "Tizenkilenc perc" című könyve lebilincselő. Teljesen mindegy, hogy szórakoztató vagy szépirodalomként értékeljük - mindenképpen hatalmas élményt nyújt.

Jodi Picoult előző könyveihez hasonlóan itt is elég meredek témát feszeget: az iskolai erőszakot. Adott egy 17 éves fiú, Peter, aki egy reggel felpakolja a hátizsákját nem éppen iskolába illő dolgokkal, s a gimnáziumban 19 perc alatt megöl 10 embert és megsebesít egy csomó másikat.  Folyik a nyomozás, készülődnek a tárgyalásra, a bírónő lánya, Josie túlélte a tragédiát, de emlékezetkiesése van, a védőügyvéd megpróbál valami enyhítő körülményt találni, a nyomozó úgy érzi, valami elkerülte a figyelmét stb. Aztán szépen lassan megtudhatjuk, hogy mi vezetett el az ámokfutásig, mert ez nem olyan egyszerű. Rengeteg emberen keresztül tudjuk meg mindezt, és nem feltétlenül csak az áldozatok, szemtanúk közül kerülnek ki a szereplők.

Ismét csak kiderül, hogy a szülők többsége csak jót akar, de valahol mégis elveszíti a kapcsolatot nemcsak a kamaszodó gyermekével, de a valósággal is, és értetlenül áll a következmények előtt. Hiába keresi azonban, mégsem tud rámutatni egy pontra, hogy itt rontotta el, itt kellett volna másképp viselkednie. Számára mindig ott marad a kérdés: hogy nem látta ezt?

Nem újdonság az sem, hogy a gyerekek mennyire kegyetlenek, s főleg egymással. Hogy a tanárok, nevelők hiába avatkoznak be, a dolgok nem fognak az ő ráhatásukra feltétlenül jobbá válni. Egy középiskolában pedig megvannak a klikkek, megvan, hogy ki hova tartozik, kire milyen szabályok érvényesek, és ki meddig mehet el. Van, aki bármeddig és van, aki annak érdekében, hogy befogadják, kedveljék, inkább marad csendben. Persze nem mindenki fogja magát és öli meg az osztálytársait, még akkor sem, ha egy évtizeden keresztül használják lábtörlőnek. ...

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu