Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Idén február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásba
Forrás: OH - Educatio  
2014.02.11. kedd
felveteli

Legkésőbb 2014. február 15-én, szombaton éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az e-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz lehetőségük.

A jelentkezéseket elsősorban a www.felvi.hu oldalon elérhető E-felvételi rendszerén keresztül lehet benyújtani legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig. Eddig a határidőig a felvételizőknek az adatrögzítéssel, a szakok megjelölésével és a szükséges, már rendelkezésre álló dokumentumok feltöltésével kell végezniük. Szintén legkésőbb eddig kell befizetniük a megjelölt jelentkezési helyek alapján számított eljárási díjat átutalással vagy internetes fizetésre alkalmas bankkártyával. Ezt követően, február 23-ig kell hitelesíteniük jelentkezésüket az Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190).

A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a Felsőoktatási felvételi tájékoztató Hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető online Tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és hasznos tudnivalókat, valamint a Hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is.

Jelentkezés az E-felvételiben

Az E-felvételi felülete mindenben segíti a kitöltőt, ugyanakkor nem mentesíti a jelentkezőt a szükséges információk ismerete alól. A kitöltés során a jelentkező folyamatosan tájékoztatást kap arról, hogy mikor, milyen adatokat kell megadnia, milyen teendői vannak, ugyanakkor a jelentkezőnek kell összegyűjtenie és beszkennelnie a feltöltendő eredményeit, dokumentumait, neki kell tájékozódnia a jelentkezés alapvető szabályairól, mindezek pedig hosszabb időt vehetnek igénybe, mint az E-felvételi tényleges elektronikus folyamata.

Akiknek nem áll módjukban elektronikusan jelentkezni, a jelentkezési lapokat beszerezhetik az Educatio Nonprofit Kft., illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma központi ügyfélszolgálatán, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Megyei Tankerületi és Budapest kerületi Igazgatóságain. Aki a papír alapú jelentkezési lapot választja, annak a kitöltött és aláírt nyomtatványt legkésőbb 2014. február 15-én éjfélig kell postára adnia.

Ki kerülhet be a felsőoktatásba?

A 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felsőoktatási intézményekbe az nyerhet felvételt, aki teljesíti az alábbi feltételek mindegyikét:

  • érvényes jelentkezést nyújt be legalább egy jelentkezési helyre és 2014. február 15-ig befizeti a felvételi eljárás díját;
  • rendelkezik a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel);
  • alapképzésen, osztatlan mesterképzésen a szabályoknak megfelelően kiszámított pontszáma eléri a jogszabályban meghatározott minimum 260 pontot, felsőoktatási szakképzésben a 220 pontot, míg mesterképzésen az 50 pontot, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében a korábban meghatározott (260-nál magasabb) minimum pontszámot;
  • jelentkezési helyeinek egyikén eléri a várhatóan 2014. július 24-én kihirdetett ponthatárt;
  • megfelel az adott szakon meghatározott egyéb feltételeknek (pl. egyes szakokon orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés vagy szakképzettség megléte, alkalmassági vizsga teljesítése szükséges).

 
***

A felvételi összpontszámot a tanulmányi pontok, az érettségi pontok valamint a többletpontok adják. Többletpontokhoz több jogcímen is hozzá lehet jutni, ezeket a vonatkozó rendelet két fő csoportra osztja: jogszabály alapján és képzési területenként adható többletpontokra. 


Többletpontot ér az OKJ-s képzés

Előnyös helyzetben van az, aki az idei felvételi előtt már szerzett vagy szerez valamilyen szakképesítést, OKJ-s bizonyítványt, hiszen amellett, hogy máris jó elhelyezkedési lehetőséget kínáló szakmája van, a felvételi pontszámításnál is értékes többletpontokat szerezhet vele. A felvételi tájékoztatóban megtalálható, hogy melyik képzési területhez tartozó alapképzési szakokon kapható emelt szintű vagy felsőfokú OKJ-s szakképesítés után többletpont. Egy OKJ-s, szakirányú emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítés 24 többletpontot érhet. Ha a képzést igazoló dokumentum a felvételi jelentkezés határidejéig még nem áll rendelkezésre, az 2014. július 10-ig pótolható.
„Népszerűek azok az OKJ-s képzések, melyekkel nemcsak keresett szakmát lehet szerezni, de a későbbi továbbtanulás során többletpontokat is. A hatályos OKJ szerinti képzések között keresett például a pénzügyi ügyintéző, a számviteli ügyintéző vagy a vámügyintéző képzésünk. A korábbi OKJ szerint megszerzett informatikai rendszergazda, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó vagy akár az idegenvezető képzés is sokat érhet a felvételi pontszámításnál” – mondta el Bársony Csaba, az országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.
Ha valaki úgy érzi, nem biztos, hogy elegendők lesznek a mostani jelentkezésnél a pontszámai a sikeres felvételihez, már most érdemes elgondolkodnia azon, hogy egy érettségivel megkezdhető szakképesítés segítségével szerezzen többletpontokat a következő felvételihez. „Több, elismert szakképesítést nyújtó képzés is megkezdhető érettségivel, például a pénzügyi és számviteli ügyintéző, a közbeszerzési referens vagy a banki, befektetési termékértékesítő. Ezeken a képzéseken a munkaerőpiacon keresett szakmákat sajátíthatunk el” – hangsúlyozta Bársony Csaba.

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu