Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Benedek Elek emlékév
2009.01.28. szerda
Benedek Elek

Benedek Elek emlékévet szervez idén Erdélyben a Kovászna Megyei Tanács. A kisbaconi mesemondó születésének 150., halálának 80., az emlékház avatásának 40. évfordulója okán meghirdetett emlékév tiszteletére készült honlapot (www.benedekelek.ro) a magyar kultúra napján, 2009. január 22-én indították.

Benedek Elek emlékház KisbaconbanBenedek Elek emlékházAz év során Háromszék-szerte számos rendezvényt szerveznek az emlékévhez kapcsolódóan: lesz mesemondóverseny, irodalmi konferencia, fotópályázat, gyerektábor, bábelőadás és még számtalan esemény: a honlap részint ezek összefogója-koordinálója, ugyanakkor sokkal több ennél. Folyamatosan fejlesztik, s a tervek szerint minden Benedek Elekhez köthető információ közvetítője lesz. Megtalálható itt az író életpályája, műveinek listája, levelezése, sőt róla szóló részletes szakirodalom is.

A HÉTÉVES GYERMEK

Hol volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl, még az üveghegyeken is túl, volt egyszer egy örmény. Ez az örmény elindult világgá szerencsét próbálni, s amint ment, mendegélt, ért rengeteg sűrű erdőbe, rengeteg sűrű erdőben egy akkora sziklához, hogy a teteje az eget verte. Ennek a sziklának az aljában volt egy nagy vaskapu, azon a vaskapun sok írás, de csak annyit tudott elolvasni, hogy a kaput csak egy hétéves gyermek tudja kinyitani. Ment tovább az örmény, s addig meg sem állott, amíg egy faluba nem ért. Amikor odaért, éppen akkor jöttek ki az iskolából a fiúk. Szóba állott velök, sorba kérdezte valamennyit, hogy melyik hány éves. Az egyik mondta, hogy kilenc, a másik, hogy tíz, a harmadik, hogy nyolc. Egyszer aztán elejébe áll a legrongyosabb gyermek, s azt mondja:
- Én éppen hétesztendős vagyok.
- Hát ki s mi a te apád? - kérdezte az örmény.
Mondotta a fiú:
- Az én apám csizmadia.
Megörül az örmény, megy a fiúval az apja házához, fizet neki temérdek sok aranyat-ezüstöt, csak adja neki a fiát; örökbe fogadja, felneveli. De bezzeg azt nem mondta, hogy mire kell neki ez a fiú. Azt szerette volna tudni, mi van a mögött a vaskapu mögött.
[...]

(Benedek Elek meséjének folytatása a benedekelek.ro honlapon olvasható)

Tervezik, hogy a Benedek Elek által szerkeztett Cimbora folyóirat első számaitól a negyvenes évekig kiadott évfolyamainak digitalizált változata is felkerül az oldalra, illetve bővül a mesetár is, ahol a meséket nem csak írott formában olvashatjuk, de némelyiket hangzó változatban is meghallgathatjuk.

A honlap elkészültét hosszas szakmai vita előzte meg, végül olyan "gyermekbarát" oldal született, amely "a mese és a valóság határterületére kalauzolja a látogatót" – mondta Imreh István, a honlapot működtető Kovászna megyei művelődési központ vezetője.
Az oldal valóban tetszetős kiviteléről a Bod Péter Megyei Könyvtár által meghirdetett mesepályázatra beküldött rajzok elemeit felhasználva Kolumbán Hanna gondoskodott, szakmai segítséget pedig a könyvtár munkatársai nyújtottak.

Gyereknek, felnőttnek, diáknak, tanárnak egyaránt érdemes felfedezőútra indulnia a honlapon, amely az élvezetes és hasznos írások mellett érdekes meglepetéseket is tartogat.

[Forrás: erdely.ma, MNO]

Rendezvénynaptár
<2020. június>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu