Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A pedagógusbérek tovább emelkednek január elsejétől
2014.01.07. kedd
HR - bicskei staj

Az illetményalapot biztosító mindenkori minimálbér emelkedése miatt a pedagógusok bére átlagosan 8-9 ezer forinttal emelkedik január elsejétől – mondta el Hoffmann Rózsa hétfői, bicskei sajtótájékoztatóján.

Hoffmann Rózsa közölte, hogy az év elejétől az eddigi 98 ezer forintról 101.500 forintra emelkedett a minimálbér összege, amely a közalkalmazotti bértábla illetményalapját is adja. Ez átlagosan 8-9 ezer forintos bérnövekményt jelent a pedagógusok számára – tette hozzá. Az államtitkár példaként említette, hogy a változással egy egyetemi végzettségű, kezdő tanár fizetése 169.442 forintról 175.494 forintra nő. A pedagógusok az emelt bért februárban kapják meg először.

Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a közalkalmazotti bértábla alapján minden pedagógusnak háromévenként automatikusan emelkedik a fizetése. Ez alapján - szintén január elsejétől - a tanárok egyharmada az automatikus béremelkedés miatt további, átlagosan 8-10 ezer forintos bérnövekménnyel számolhat.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését követően több lépcsőben történik a béremelés: a tanárok első lépésként 2013. szeptember 1-jétől átlagosan mintegy 34 százalékos béremelést kaptak. A 160 ezer pedagógus átlagbére ezzel elérte az értelmiségi átlagbért - mondta. Hangsúlyozta, hogy a tavalyi béremelés a jogszabályokba foglalt emelkedésnek csak a 60 százalékát jelentette. A fennmaradó 40 százalékot négy lépcsőben kapják meg a pedagógusok: 2014. szeptember 1-jétől 2017. szeptember 1-jéig évente további 10-10 százalékot – tette hozzá.

Hoffmann Rózsa kiemelte: az életpályamodell bevezetése és a béremelések hatására növekszik a pedagógusi hivatás iránti érdeklődés azok részéről, akik korábban a méltatlan fizetések miatt elhagyták a pályát. Megjegyezte, hogy a környező országokban pedagógus-bércsökkenések és -elbocsátások vannak, míg a magyar társadalom nagy sikere, hogy elbocsátások nem voltak és a jövedelmek is emelkedtek.

Tessely Zoltán (Fidesz) Bicske polgármestere köszönetet mondott a köznevelési rendszer átalakítása és a pedagógus-életpályamodell bevezetése miatt. Reményét fejezte ki, hogy a köznevelés megújítását célzó program következő lépéseként az oktatási intézmények épületeinek rekonstrukciójára is sor kerülhet. Illés Szabolcs, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ bicskei tankerületi igazgatója közölte, hogy tavaly január óta 13 intézmény tartozik hozzájuk. Az intézményekben 276 pedagógus dolgozik, bérük átlagosan 50 ezer forinttal emelkedett tavaly szeptemberben. Jelezte, hogy a bicskei tankerületben a szakos ellátottság "foghíjas volt", mára közel 100 százalékra emelkedett.

Bárányos József, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy - mint mondta - az intézményfenntartó központ működésének köszönhetően az intézményvezetők a vagyongazdálkodás és a személyi ügyek helyett végre a szakmával foglalkozhatnak.

Rendezvénynaptár
<2020. március>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu