Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Kormányfői elismerés a nemzetközi diákolimpián szereplőknek
Forrás: MTI  
2014.01.28. kedd
OV-diakolomp

Orbán Viktor miniszterelnök, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár részvételével rendeztek ünnepséget a 2013. évi Nemzetközi Diákolimpián eredményesen szereplő diákok és tanáraik tiszteletére a Parlament Kupolacsarnokában 2014. január 27-én.

 

Tíz év óta először nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága - jelentette ki a kormányfő beszédében, s kiemelte, a nemzetközi diákolimpiákon elért magyar sikerek azt bizonyítják, hogy a sokszor lesajnált magyar oktatási rendszer még mindig képes lépést tartani a világ élvonalával. Ugyanakkor éppen a diákolimpiákon sikereket elérő tanulók példáját nevezte a legerősebb érvnek arra, hogy "ha eredményt és sikert akarsz, nem hagyatkozhatsz az unott napi rutinra". 

Minden nemzedék legalább egyszer, "már ha hagyták", nyakába vette a világot, tanult, dolgozott, lehúzta a diák- és inaséveit külföldön, majd feltette magának a kérdést: van-e értelme hazajönni, hazahozni a kint szerzett tudást. "Én hazajöttem, de éppen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy Magyarországot, ha törik, ha szakad, olyan országgá tegyük, ahová haza lehet jönni, (...) sőt ahová érdemes is hazajönni" - fejtette ki Orbán Viktor. Kormánya is azért dolgozik - folytatta, utalva Széchenyi István szavaira -, hogy "magyarnak lenni ne csak felemelő érzés, de kifizetődő dolog is legyen a következő évtizedekben", találjon lehetőséget Magyarországon minden fiatal.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy embert próbáló kihívás egy "lerongyolódott és kifosztott országot" a lehetőségek földjévé tenni. Az első lépések azonban már megszülettek - mondta, kiemelve ezek közül, s biztatónak is nevezve egyúttal, hogy "tíz éve nem volt olyan, hogy a fiatalok és a nők foglalkoztatottsága Magyarországon nőtt volna".
Az ország előnyére változott, kiáll magáért, megvívja a vitákat, ha kell, összefog, és cselekszik - jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint "végre kezd megjönni a magyar önbizalma", Magyarország pedig ígéretes és szép jövő előtt áll.
Orbán Viktor úgy fogalmazott, egy felívelő időszak következik Magyarország és talán Európa életében is, meggyőződése, hogy "a magyar szellem és a magyar tudás számára komoly lehetőségek nyílnak meg".
Szavait azzal zárta: magyarnak lenni Európában és a Kárpát-medencében történelmi feladvány, amelyet minden nemzedéknek magának kell megoldania. "Izgatottan várjuk az önök megfejtését" - mondta hallgatóságának.
A kormányfő beszédét követően Balog Zoltán erőforrás-miniszterrel adta át az elismeréseket a 2013-as - kémiai, fizikai, biológiai, matematikai, földrajzi, csillagászati és asztrofizikai, filozófiai, valamint informatikai - diákolimpiákon sikereket elérő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.

Rendezvénynaptár
<2019. május>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu