Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Diákzsűri a 40. Magyar Filmszemlén
2009.02.06. péntek
diákzsűri

Értékelte az Országos Diákzsűri a 40. Magyar Filmszemlén bemutatott alkotásokat. A négy szekcióban - nagyjátékfilm, elsőfilm, dokumentumfilm, kísérleti- és kisjátékfilm - kiosztott díjakról a felsőoktatási hallgatókból álló 17 fős csapat döntött. A 11. alkalommal díjazó zsűri 2009. február 7-én az Odeon-Lloyd Moziban adja át az elismerő okleveleket.

Nagyjátékfilm kategóriában a fődíjat Mátyássy Áron: Utolsó idők című filmje nyerte el, a zsűri indoklása szerint a vidéki miliő fojtogató mibenlétének pontos dramaturgiával, őszinteséggel, alázatossággal való ábrázolásáért, valamint Vass Teréz lenyűgöző színészi bravúrjáért.
Ugyanebben a kategóriában a különdíjat Szabó Simon: Papírrepülők című alkotása érdemelte, a szimpatikus rendezői attitűdért, amellyel képes hitelesen megjeleníteni egy őszinte és szerethető világot. "Külön köszönet a magyar filmtörténet legjobban elsülő zárómondatáért!" - áll az indoklásban.
Az első filmes produkciók közül Pater Sparrow: 1 című filmje bizonyult a legjobbnak. Az 1-nek a zsűri a merész témaválasztásért, az újszerű megközelítésért, a progresszív és provokatív kivitelezésért, a különleges látványvilágáért és a súlyos mondanivalóért adta a fődíjat.
Ugyanebben a szekcióban Szajki Péter: Intim fejlövés-e nyerte a különdíjat a jól kidolgozott forgatókönyvért, az erős színész-jelenlétért, amelyek úgy reflektálnak megváltozott környezetünk egy-egy kiemelt szerelmi történetére, hogy magukban rejtenek egy csipetnyi abszurditást és groteszk humort.

Dokumentumfilmek közül Kisfaludy András: Az Ormánság senkié se című film nyerte a fődíjat.
"Az Ormánságban végzett alapos kutatómunkáért, hogy a rendező megismerte és megértette az ott élő embereket, képes volt az ő szemükkel látni a terület mind gazdasági, mind társadalmi problémáit, ugyanakkor külső szemlélőként, elemző dokumentumfilmben tudta ezeket a nézők elé tárni" - indokolta döntését a zsűri.
Jeles András kapta a különdíjat a Dokumentumfilm kategóriában, a Párhuzamos haláltörténetek című munkájáért. A zsűri szerint súlyos, megrázó film megrázó emberi sorsokról, amely a szűk képkivágásba zárva korunk képtelen történeteit meséli el. Technikai megoldásai kapcsán az értelmezés több síkját mutatja be egyszerre, míg a következtetések levonását és azok megvilágítását a néző lelkiismeretére bízza. A látvány érdekességét nem sokszínűsége adja, hanem az az intim közelség, ahonnan alanyait szemléli. Száraz, szikár és telibe talál.

A Kisjátékfilm szekcióban fődíjas Ujj Mészáros Károly: Alena utazása című kisfilmje lett.
"Nagyjátékfilmes filmnyelvéért, a dramaturgia, karakter, és a viszonyrendszer pontos és meglepő megrajzolásért és a háború utáni atmoszféra finom megteremtéséért" - írja a diákzsűri.
Különdíjat ebben a kategóriában M. Tóth Géza érdemelt, Mama című filmje a zsűri szerint egyedülálló képi és zenei világáért, játékos megvalósításáért, mély, elgondolkodtató üzenetéért kapta az elismerést.

Legígéretesebb tehetségnek Szeiler Pétert ítélte a diákzsűri a Bevezetés az általános nyelvészetbe című filmje miatt. "Az egyik legeredetibb megvalósítás és problémakör, az ötletes reflexiók, a filmnyelvvel való játék és a film humora alapján - ez utóbbi két szempontot hiányoltuk a versenyben" - áll az indoklásban.

A legjobb filmzenéért járó elismerést Szabó Simon: Papírrepülők című filmje érdemelte.


(www.edupress.hu)

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu