Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Elsősegély-oktatás az iskolákban
2009.01.12. hétfő
elsősegély

A napokban ismét megjelent a sajtóban a hír, amely szerint a jövő évtől az Egészségügyi Minisztérium átfogó programmal kíván gondoskodni a középiskolások egészségügyi tudásáról. A terv szerint a diákok nem csupán teljeskörű egészségügyi szűrésen vennének majd részt tizenhat éves korukban, de a jövő évtől fogva tantervi keretek között tanulhatnák az elsősegélyt is.

A minisztérium tervei szerint az iskolák maguk dönthetnek majd a képzéshez használt módszerek megválasztásáról, annak kereteiről és arról is, milyen tananyaggal dolgoznak majd. „A hangsúly az oktatás általánossá tételén van – és azon, hogy egyre többen ismerjék fel fontosságát” - fűzte hozzá Dr. Medgyaszai Melinda egészségügyi szakállamtitkár.


„A kötelezővé tétel pontos időpontját nem lehet megadni, hiszen az nagyban függ attól, hogy az iskolák milyen ütemben tudják megteremteni a képzés feltételeit” - mondta el. A szakállamtitkár azt is elmondta, hogy az elsősegély-oktatásra természetesen ma is van lehetőség a középiskolákban – sok önkormányzat támogatja, honorálja is az ilyen típusú képzést.

Az elsősegélyórák kötelezővé tételét nem most harangozták be először, így az iskolák sem kezdtek lázas készülődésbe a hír hallatán. Az intézmények szerint a szeptemberi kötelező bevezetés már csak azért sem kivitelezhető, mert a változás érintené a tantervfelosztást és a tanmenetet is, amiknek a módosításához már sokkal hamarabb intézkedni kellett volna. Szerintük a következő tanévtől legfeljebb fakultatív jelleggel indulhat be a képzés.

A tantervbe illesztve egyelőre csupán a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG), illetve az egészségügyi szakközépiskolákban találkozhatunk az anyaggal.

Az elsősegély-oktatás mellett az „egészségérettséginek” nevezett programnak egy másik fontos eleme is van: az előbbivel párhuzamosan bevezetnék a tizenhat éves korosztály teljes körű egészségiállapot-felmérését is.

A program megvalósítása azonban egyelőre, úgy tűnik, várat magára.

 

[Forrás: origo.hu]

 

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu