Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Közlemény az emelt szintű angol nyelvi érettségi vizsgáról
2014.05.10. szombat
brit

Az Oktatási Hivatal 2014. május 9-én közleményt jelentetett meg az angol nyelvi emelt szintű érettségi Hallott szöveg értése vizsgarészével kapcsolatban felmerülő panaszokra vobatkozóan.

Az Oktatási Hivatal  közleménye:

Az emelt szintű angol nyelvi érettségi vizsgáról

Az angol nyelvi emelt szintű érettségi Hallott szöveg értése vizsgarészével kapcsolatban valóban érkeztek észrevételek a hivatalhoz. 

A jogszabályok szerint a tételkészítő bizottság feladata és felelőssége  az érettségi feladatlapok kidolgozása. A bizottságokban tapasztalt, gyakorlott szaktanárok, valamint szakmai és anyanyelvi  lektorok gondoskodnak a feladatsorok szakmai minőségéről, valamint arról, hogy azok a vizsgakövetelményeknek megfeleljenek. Az Oktatási Hivatal e mellett további ellenőrzéseket épít be a folyamatba. A kész feladatsorokat – mielőtt azok a feladatsor-készletbe kerülnének – két, a bizottságtól független  úgynevezett csúcslektor vizsgálja meg. Az adott vizsgaidőszakban a Hivatal ebből a tételkészletből sorsolja ki azt, amelyik a vizsgázók elé kerül. A sorsolás után a feladatlapot újabb két független szakértő, gyakorló szaktanár megvizsgálja, és észrevételeit megbeszéli a tételkészítő bizottsággal. A szóban forgó feladatsor – és annak részeként a hanganyag is – ezen a folyamaton ment végig, és a minden szakértő egybehangzó véleménye szerint a teljes vizsgaanyag megfelel az emelt szintű vizsgakövetelményekben előírtaknak.

A hanganyag tartalmával kapcsolatban a tételkészítő bizottság álláspontja::

„A szóban forgó hanganyag minden tekintetben megfelel a vizsgaleírás előírásainak!

Az angol nyelvi érettségi III. Hallott szöveg értése feladataiban kizárólag az egyes feladatok tartalmához illeszkedő, sztenderd anyanyelvi hangokat használunk; így történt a mostani vizsgaidőszak emelt szintű feladatainál is. Az első feladatban egy brit angol idegenvezető (férfi), a másodikban egy brit angol hírolvasó (nő), míg a harmadikban egy amerikai (férfi) hang hallható. Egyik feladat sem követel indokolatlan erőfeszítést a vizsgázótól, és teljes mértékben megfelel a vizsgaleírásnak, miszerint:

- a vizsga azt méri, hogy képes-e a vizsgázó az értési céloknak, illetve a feladatnak megfelelő stratégiák alkalmazásával a szöveget megérteni,

- a szöveg autentikus jellegéből adódóan minimális háttérzaj is hallható lehet a felvételen.

(Ebben a konkrét vizsgaanyagban ilyen háttérzaj egyáltalán nincs, viszont az első feladat helyszínéből adódóan - mely egy múzeumi terem - egy minimális visszhang hatás hallható.)”

A CD lemezek sokszorosítása hosszú évek óta ugyanazzal a professzionális technológiával történik, és mindeddig egyetlen darabról sem bizonyosodott be, hogy hibás, vagy rosszul működő lett volna. Mindezek alapján szinte bizonyosra vehető, hogy a vizsgahelyszíneken lejátszott CD-k minősége mindenütt megfelelő, az elkészült és ellenőrzött vizsgaanyaggal azonos volt. Hozzá tesszük, hogy minden vizsgahelyszínen rendelkezésre álltak tartalék CD-k arra az esetre, ha valamelyik CD megsérülne, lejátszhatatlanná vált volna.

Az emelt szintű érettségi vizsgákat a kormányhivatalok szervezik, így a vizsgák szervezési körülményeivel kapcsolatos egyedi panaszokat kizárólag kormányhivatalok tudják kivizsgálni, azokkal hozzájuk kell fordulni. Ha  az Oktatási Hivatalhoz ilyen jellegű észrevétel érkezik, akkor azt – feltéve, hogy a levélből azonosítani tudjuk – továbbítjuk az illetékes kormányhivatalba. Ezzel kapcsolatban megjegyezzük, hogy a kormányhivatalok, illetve az általuk felkért vizsgahelyszínek szintén tapasztaltak a vizsgaszervezésben, és nincs okunk feltételezni, hogy az  idén a vizsgakörülmények a korábbi évek gyakorlatától, színvonalától eltérőek lettek volna.

Oktatási Hivatal

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu