Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Eurázsiai konferencia a toleranciáról
2009.10.09. péntek
intercult

Hasonló problémákkal küzdenek az európai és az ázsiai fővárosok is: egyre több a bevándorló családból származó gyermek az iskolákban, és a különböző kultúrák együttélése számos kihívás elé állítja az oktatást. Kelemen-Molitorisz Anikó beszámolója:

"Tolerance and Dialogue in Education – Tolerancia és párbeszéd az oktatásban címmel 2009. szeptember 26-30. között konferenciát tartott Isztambulban az Európai Fővárosok Nemzetközi Pedagógiai Klubja és Eurázsia Dialógus Platform. A rendezvényen Európai és ázsiai önkormányzati oktatási vezetők, delegáltjaik és török iskolavezetők vettek részt. A munkanyelv angol, orosz és török volt.

A konferencia központi témája a toleranciára és párbeszédre nevelés volt.

A konferencián a Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézettől (MFPI) kapott háttéranyagok és Tolerancia tréning DVD alapján tízperces előadást tartottam a toleranciára nevelés budapesti kezdeményezéseiről. Az iskolai agresszióval kapcsolatos fővárosi intézkedések bemutatását követően ismertettem a Tolerancia tréning filmet, és előzetesen beszámoltam a Tolerancia Nap október 6-ára tervezett programjáról, amely azóta meg is valósult. A budapesti előadás (ld. melléklet) kitűnt a többi prezentáció közül gyakorlatorientáltságával. Számos pozitív visszajelzés érkezett kezdeményezéseinkre vonatkozóan, ezért külön is szeretném köszönetemet kifejezni az MFPI-nek.

Sajnos nem volt arra mód, hogy valamennyi részt vevő város képviselője ismertesse programjait, de feltűnő volt, hogy hasonló problémákkal küzdenek az európai és az ázsiai fővárosok is: egyre több a bevándorló családból származó gyermek az iskolákban, és a különböző kultúrák együttélése számos kihívás elé állítja az oktatást. Többen számoltak be nyelvtanításhoz kötődő programokról (pl. Bécs), a gyermekeknek szervezett táborozásról stb. Más városokban is igénylik a tanárok a módszertani eszközöket, segítséget, bár erre kevés konkrét példa hangzott el. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy a toleranciára és párbeszédre nevelés fontossága mellett ki kell állnunk, és ezt segíteni szükséges különböző kezdeményezésekkel. Sajnos a rendelkezésre álló idő alatt inkább a tolerancia és a párbeszéd, valamint az interkulturalitás fogalma, értelmezése került előtérbe és a konkrét programok, megoldási módok részletes ismertetésére nem volt lehetőség. Ezzel együtt a konferencián létrejött kapcsolatok módot adnak arra, hogy a jövőben tartsuk a kapcsolatot egymással és jobban megismerjük az egyes városok programjait."

Kapcsolódó anyagok
Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu