Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Évismétlés hiányzás miatt
Módosítaná a rendeletet az ombudsman
2009.01.08. csütörtök
paragrafus

A jogbiztonságot veszélyezteti, tehát módosítani kellene azt a rendeletet, amely a sokat mulasztó tanulók évismétlését írja elő - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy szülői panasz alapján. Szabó Máté december elején kereste meg a minisztériumot ez ügyben, s akkor hatvan napot jelölt meg arra, hogy a miniszter kialakítsa álláspontját; ez a határidő még nem telt le. 

Szabó Máté szerint a jelenlegi szabályozás nem egyértelmű, összhangot kellene teremteni a szöveges értékelést tartalmazó törvény és a hiányzások következményeit taglaló rendelet között ahhoz, hogy érvényesülhessen a jogbiztonság követelménye.

A rendelet szerint, ha a tanuló mulasztása egy tanítási évben meghaladja a kétszázötven tanítási órát és emiatt a teljesítménye nem értékelhető érdemjeggyel, akkor a nevelőtestület még engedélyezheti az osztályozóvizsgát. Ez csak akkor tagadható meg, ha az igazolatlan mulasztások száma meghaladja az igazoltakét és az iskola év közben értesítette a szülőt a tanuló igazolatlan távolléteiről. Ha az elutasítás ilyen feltételei teljesültek, a tanulmányok csak évfolyamismétléssel folytathatók - fejtette ki Szabó Máté.

A biztos szerint a bonyodalmat az okozza, hogy négy éve módosították a közoktatási törvényt, és azóta az általános iskola első három évében, valamint a negyedik évfolyamon félévkor nincs osztályzás, szöveges minősítéssel kell értékelni, illetve a kisdiák az első három évfolyamon csak abban az esetben utasítható évfolyamismétlésre, ha a tanulmányi követelményeket hiányzása miatt nem tudta teljesíteni. Az országgyűlési biztos szerint ennek eldöntése is osztályozóvizsgával volna lehetséges, függetlenül attól, hogy a tanuló még nem osztályozható.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2008. december 8-án kereste meg az oktatási és kulturális minisztert e témakörben. Az akkor kijelölt hatvannapos határidő még nem telt le, a megküldött jelentésben foglaltak feldolgozása még folyik.

 

[Forrás: origo.hu]

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu