Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Rendben lezajlott a felsőoktatási jelentkezési időszak
Forrás: MTI  
2014.02.18. kedd
calendar

Rendben lezajlott a 2014. évi általános felvételi eljárás jelentkezési időszaka, jelenleg a jelentkezések hitelesítése van folyamatban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkársága az MTI-vel.. Az e-felvételizők számára 2014. február 23. a hitelesítés határideje.

A hétfői közleményben hangsúlyozták, hogy a kormány eltökélt a felsőoktatás minőségi megújításában, szándékát a már megtett, illetve előkészített újító lépések bizonyítják. Kiemelték, hogy 2012-ben hatályba lépett az új nemzeti felsőoktatási törvény, 2013-ban pedig elindult a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj program, ennek köszönhetően a természettudományos tanár szakokra jelentkezők száma nagymértékben növekedett. A felsőoktatás finanszírozási nehézségeinek megoldására a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap keretében kaptak támogatást azon egyetemek és főiskolák, amelyek vállalták szervezeti struktúrájuk racionalizálását.
Tavaly Balog Zoltán oktatásért felelős miniszter és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája megállapodott a keretszámok eltörlésében, és több konkrét feladat mellett a felsőoktatás szakmai megújítására létrehozta a Felsőoktatási Kerekasztalt, amelynek keretében a felsőoktatás meghatározó szereplői a legsürgetőbb célokért fogtak össze.
Az állami ösztöndíjrendszer 2013-2014-es tanévi bevezetésével arányaiban minden eddiginél több állami ösztöndíjas kezdhette meg tanulmányait, az államilag támogatott hallgatók aránya 53 százalékot ért el. Megalapították a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját is, ezt elismerésként és további ösztönzésként kaphatják azok a kiváló sportoló hallgatók, akikre büszke lehet az ország - írta az Emmi.
A 2014-es költségvetésben a felsőoktatásra fordított források gyarapodtak. A kormány további, a minőség irányába való elmozdulást célzó lépést tervez a következő időkre, egy részük előkészítési fázisban van, egy részük pedig tervezés alatt áll - olvasható a közleményben.
Szombat éjfélig lehetett leadni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire a jelentkezéseket. A felsőoktatásba az nyerhet felvételt, aki február 15-ig érvényes jelentkezést nyújtott be legalább egy jelentkezési helyre, és befizette a felvételi eljárás díját; rendelkezik a továbbtanuláshoz megfelelő végzettséggel (alap-, osztatlan mesterképzések, valamint felsőoktatási szakképzések esetében legalább érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzések esetében oklevéllel). Feltétel továbbá alapképzésen, osztatlan mesterképzésen minimum 260 pont, felsőoktatási szakképzésben 220 pont, míg mesterképzésen az 50 pont, illetve néhány állami ösztöndíjas alapszak esetében a korábban meghatározott (260-nál magasabb) minimumpontszám elérése. El kell érni a jelentkezési helyek egyikén a várhatóan július 24-én kihirdetendő ponthatárt, és meg kell felelni az egyes szakokon meghatározott egyéb feltételeknek, mint például orvosi alkalmasság, egyéb előírt szakképesítés, szakképzettség.

(MTI) 

***

Az e-felvételizők számára február 23. a hitelesítés határideje: eddig kell postára adniuk a hitelesítő adatlapot vagy Ügyfélkapun keresztül érvényesíteni a jelentkezésüket.

A 2014 szeptemberében induló képzések e-felvételizőinek hitelesíteniük is kell jelentkezésüket. Amennyiben ezt nem tették meg korábban, a jelentkezési határidőt követően 2014. február 23-ig van még lehetőségük arra, hogy hitelesítsék jelentkezésüket. Ezt kétféleképpen tehetik meg:

  • az E-felvételi felületéről kinyomtatott hitelesítő adatlapot aláírva, majd legkésőbb a fenti határidőig az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190 címre postára adva (célszerű ajánlott küldeményként)

vagy

  • Ügyfélkapun keresztül, a két rendszerbe történő együttes belépéssel. (Az Ügyfélkapu használatához egy egyszeri, személyes okmányirodai regisztráció szükséges.) A hitelesítés megtörténtéről a jelentkező elektronikus értesítést kap.


Azoknak, akik a jelentkezési határidő, azaz 2014. február 15. előtt már hitelesítették a jelentkezésüket, de később még módosítottak az adatokon, újra hitelesíteniük kell azt a már említett módok valamelyikén.

A beérkezett hitelesítő adatlapok feldolgozása - azok számától függően - néhány napot vesz igénybe. A feldolgozás eredményéről az elektronikus jelentkezők e-mailben kapnak tájékoztatást, valamint az e-felvételi rendszerben is nyomon követhetik a jelentkezésük státuszát.

Az e-felvételi ügyintézési funkciói segítségével előreláthatólag május elejétől lesz lehetőség a módosításra (pl. személyes adatok, egyszeri sorrendmódosítás, dokumentumok pótlása)

(Felvi.hu)

Rendezvénynaptár
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu