Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Varázslat! - tornateremből elegáns étterem
Gundel Károly Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Verseny 2009.
2009.04.08. szerda
Gasztronómiai verseny (Gundel)

A Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola 29. alkalommal látta vendégül az európai és hazai gasztronómiai iskolák csapatait.
Varázslat! Ez a szó jellemezte az idei versenyt. Receptje a következő: Végy egy jó tanári gárdát, és egy iskolaépületet az Ecseri úton, keress hozzá szponzorokat, találj jó mottót, hints rá sok lelkesedést, és add át az ifjúságnak az alkotás örömét!

„Lakodalom van a mi utcánkban” - esküvők Európában
2009. április 2-5.

Idén 6 külföldi és 9 hazai csapat mérte össze szakmai tudását a versenyen.
Dán, finn, lengyel, osztrák és két német csapat érkezett határainkon túlról, a magyar -vendéglátó szakiskolákat pedig Eger, Kecskemét, Nyíregyháza, Siófok, Szombathely, és a Gundel Károly TISZK társiskolái képviselték.
Sok szponzor támogatása, tanárok és tanulók közös munkája adott erőt a rangos megmérettetésnek. A Danubius Hotels Group szállásolta el a versenyzőket, valamint a 2008-ban alakult, Gundel Károly TISZK szakmai tárgyú ajándékokat biztosított.
Ügyes szervezés kellett ahhoz, hogy 15 csapat minden szakmája, feladata és munkafolyamata elférjen az Ecseri úti épületben.
A cukrászok éjszaka keverték krémjeiket, alkották a „képzőművészeti” remekeket. Marcipánból készült menyasszony-vőlegény népviseleti motívumokkal díszített torták, humorral átitatott édességek születtek a boszorkánykonyhában.
A szakácsok nappal főzték az ételeket, rotyogtak a lakodalmas kondérok, aprólékosan készülgettek az előételek. Együtt dolgoztak, izgultak, versenyeztek Európa fiataljai.
-A tornaterem mesés étteremmé alakult, ahol a díszasztalok mellett képzeletünkben már ott ültek a pompás ruhába öltözött vendégek. A virágdíszek, a szalvéták és a terítékek finom harmóniája arról regélt, alkotóik a tartalom és forma összhangját is birtokolják már.
Pénteken este 220 fős vendégsereg csodálta, majd kóstolta meg a 15 csapat „versenyművét”. A tanulók pedig izgatottan várták, ki jön vissza újabb adagért kínáló asztalukhoz.

-A nemzetközi hírű nagymesterekből álló zsűri értékelése alapján, szombaton, egy igazi lakodalmas esten került sor a díjak és a vándorserlegek átadására.
-Benke László és Czubor János, a Fehér Asztal Lovagrend képviselői díszes ruhájukban újra, mintegy fogadalmat téve: „Hazám, szakmám, becsületem” mottóval üzenték a fiataloknak, a staféta már a kezükben van.
Ők pedig bizonyítottak, diadalmaskodtak, hiszen hazájuk, konyhájuk ízét, hozták ide nyerni, és győztesként távozott minden csapat!

-Tanultak egymástól, mélyítették a kultúrák és népek kapcsolatát.
A bőséges különdíj és díjkiosztó utáni mulatságban együtt táncolt, vigadt a sok európai fiatal.
A szervezők, a kiváló tanári gárda pedig a sikeres rendezvény után egy újabb varázslaton gondolkozhat, a 2010-es 30. jubileumi versenyről, s azt követően arról is, hogy két év múlva lesz egy Gundel Károly nevét viselő európai léptékű, központi szakképző iskola sok-sok tankonyhával, cukrászműhellyel és felszolgálóteremmel. Ott, a magyar vendéglátás oktatás korszerű fellegvárában, még több magyar és külföldi diákot vezethetnek be az ízek és szokások világába.

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
1097 Budapest, Ecseri út 5-7

További információ:
Kovács László Gundel Károly TISZK projektmenedzser: 06 20 960-5579
Katona Zsuzsa kommunikációs munkatárs 06 20 9725-204

A fényképeket Somorjai László készítette.

Rendezvénynaptár
<2019. október>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu