Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Ifjúságsegítő irodát avattak Budapesten
2013.10.28. hétfő
szalagatvagas

Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként kezdte meg működését 2013. október 28-án a Kontaktpont hálózat első budapesti irodája a Józsefvárosban.

A VIII. kerületi H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban található Kontaktpont irodát ünnepélyes keretek között Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, valamint Siklódi László Levente, a Zánka – Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója avatta fel.

Balog Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy húsz hasonló iroda nyílik az Új Nemzedék Plusz program keretében a megyeszékhelyeken, valamint egy-egy iroda Pesten és Budán is.
Az irodákban egyéni pályaorientációs, karriertervezési, mentálhigiéniai tanácsadással, vállalkozási alapismeretekkel várják a fiatalokat a felkészült tanácsadók, és  tartanak majd műhelybeszélgetéseket, előadásokat is. A miniszter mint célt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatásokat helyben elérhetővé szeretnék tenni a fiatalok számára.
Balog Zoltám arról is tájékoztatást adott, hogy a programot 3 milliárd forint uniós forrásból finanszírozzák.

Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos ismertette a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai felügyelete alatt álló program előzményeit és annak három fő pillérét. Elmondta, hogy a most megnyíló Kontaktpont irodahálózat egy olyan lehetőség, amely támogatja az ifjúsági szektort a mindennapi munkájában, és ami stabilitást adhat neki. „Bízom benne, hogy egy olyan hosszú távon működőképes rendszer alakul ki, amely összehangolja az állami és a civil szektor szereplőinek munkáját, és azok egymást erősítve tudnak dolgozni a fiatalok, az új nemzedék érdekében” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.
Mihalovics Péter kiemelten fontosnak nevezte, hogy erősítsék a fiatalok közötti párbeszédet, és aláhúzta, hogy a projekt sikeres lebonyolításával az elmúlt két évtized legnagyobb, alulról építkező ifjúsági fejlesztése valósulhat meg. 
Elmondta, hogy a Horánszky utcai irodában négy fiatal tanácsadó várja és támogatja a látogatókat a következő 16 hónapban, egyebek mellett a fiatalok életkezdését kívánják elősegíteni. A tanácsadók azonban nemcsak fogadják a diákokat, hallgatókat és a fiatal (35 év alatti) korosztály munkavállalóit, hanem fel is keresik őket, hogy a „probléma helyszínén”, a fiatalok természetes közegében tudjanak bekapcsolódni a megoldásba.

Kocsis Máté, a kerület polgármestere házigazdaként köszöntötte a Palota-negyedben megnyíló új Kontaktpont képviselőit, hangsúlyozva, hogy az újjáépülő Józsefvárosban nagy örömmel adnak otthont "az új nemzedéknek". Emlékeztetett arra, hogy az Európa Belvárosa program keretében 2 milliárd forintból újult meg a városrész, ennek részeként 700 millió forintból jött létre az irodának otthont adó épület.
Azt is kiemelte Kocsis Máté, hogy ha a fővárosban a főiskolák, egyetemi karok területi elhelyezkedését vizsgáljuk, a Józsefvárosban található a legtöbb felsőoktatási intézmény, így a legjobb helyre került ez a kontaktpont.

Siklódi László Levente, az Új Nemzedék Plusz projekt megvalósításáért felelős Zánka – Új Nemzedék Központ Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: A Kontaktpontok egyik legfőbb küldetése, hogy irányt mutassanak a fiataloknak, amihez saját képességeik és a környezetük adta lehetőségek feltárása, bemutatása egyaránt szükséges. A sikerre garancia lehet a megyei szerveződésből adódó közvetlen és nagyszámú elérés, sőt, a Kontaktpontok felkereső munkájára építve a legkisebb településekre is eljut majd a szolgáltatáscsomag”. 
A részletekről tájékoztatva közölte, hogy az oktatási intézményekkel és ifjúsági civil szervezetekkel szorosan együttműködő Kontaktpont hálózat összesen mintegy 60 képzett ifjúságsegítő szakembert foglalkoztatva nyitja meg kapuit idén ősszel. Az irodák a megyeszékhelyeken, illetve Budapesten két helyszínen várják  a 12-35 év közötti ifjú korosztály tagjait. A szolgáltatások között szerepel többek között személyes és csoportos tanácsadás, közösségfejlesztés, karriertervezés és -építés vagy épp vállalkozói kompetenciafejlesztés. Az irodai tanácsadó szolgálattal párhuzamosan road-showkat is tartanak majd több helyszínen, tanácsadással, állásbörzékkel várva a fiatalokat. Terveik között szerepel továbbá, hogy oktatási intézményekbe is ellátogatnak. Az Új Nemzedék Plusz projekt megvalósításához hárommilliárd forint Európai Uniós forrás áll rendelkezésre, finanszírozási időszaka 2015. január 31-ig tart.

Az megnyitó a szalag ünnepélyes átvágásával zárult.

Rendezvénynaptár
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu