Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Jobb és hatékonyabb lesz szeptembertől a köznevelési rendszer
2013.06.22. szombat
ff címer

Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság közleményt jelentetett meg, melyben rögzítik, hogy az oktatás területén végrehajtott eddigi átalakítások nyomán egyetlen intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül.

 

A közlemény:

Ez év január elsejétől az állam felelősségével arányos szerepet vállalt a köznevelés megújításában, az önkormányzatoktól átvette az iskolák fenntartói feladatait.

A fenntartók minden tanév előtt felülvizsgálják, és a hatályos jogszabályok szerint meghatározzák a következő tanévben indítható iskolai osztályok számát. Így történik ez a 2013/2014. tanév előkészítésekor is.

A közelmúltban elkészült megyei fejlesztési tervek - több mint két évtizedes hiányt pótolva - első ízben tették lehetővé, hogy a demográfiai trendek, az ellátandó feladatok becsülhető nagyságrendje és a rendelkezésre álló kapacitások összevetésével szülessenek meg azok a döntések, amelyek csökkentik a települések eltérő gazdasági, szociális, kulturális adottságaiból fakadó különbségeket.

Az oktatásért felelős miniszter a gyermekek, a családok, a települések érdekeit messzemenően szem előtt tartva országosan 606 köznevelési intézmény átalakításáról, átszervezéséről, fenntartási jog átadásáról döntött 2013. május 31-ig, amelyek összesen 456 állami fenntartásba vett intézményt érintettek. (A szám nem tartalmazza a szakképző iskolákat érintő átszervezéseket, és a Vidékfejlesztési Minisztériumnak átadandó intézményeket.)

A 2013/14-es tanévben egyetlen intézmény sem szűnik meg jogutód nélkül. Azokon a településeken, ahol egy állami általános iskola van, a felső tagozatos gyerekek az alacsony osztálylétszámok ellenére továbbra is helyben tanulhatnak.

A pedagógiai szakszolgálatok és a pedagógiai szakmai-szolgáltatások megszervezését Állami feladatként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ látja el. A KLIK annak érdekében szervezi át a szakszolgálatokat és a szakmai szolgáltatások rendszerét, hogy megszűnjenek az átfedések, jól képzett szakembergárda foglalkozzék a fiatalokkal, segítse a pedagógusok munkáját, hogy csökkenjenek a területi egyenlőtlenségek és javuljon a színvonal.

Az agrárpolitikáért felelős miniszter 45 nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát veszi át részben vagy egészben.

A debreceni székhelyű Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 2013. augusztus 1-jétől a honvédelemért felelős miniszter irányítása alá kerül.

Egyes nemzetiségi oktatást végző intézmények fenntartói feladatai szeptember elsejétől átkerülnek az országos nemzetiségi önkormányzatokhoz, így az N. Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, a Tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az Országos Szlovák Önkormányzat, a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban a Szerb Országos Önkormányzat látja el.

Huszonegy nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogát pedig egyházak vehetik át, az összesen beérkezett 35 kérelmezett közül.
Az átalakítások nyomán egy igazságosabb, valódi esélyegyenlőséget kínáló, jobb rendszer jön létre.

(Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu