Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Nyilvánosak a tanfelügyelet és a pedagógusminősítési rendszer dokumentumai
Forrás: MTI, EMMI, OH  
2013.12.12. csütörtök
sajtótájékoztató-2013-12-12

Az emberi erőforrások minisztere jóváhagyta a pedagógiai-szakmai ellenőrzés és a pedagógusminősítési rendszer két dokumentumát, melyek 2013. december 12-től nyilvánosak az Oktatási Hivatal honlapján.

A két dokumentum közzétételét és tartalmát sajtótájékoztató keretében ismertette 2013. december 12-én, Budapesten Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke és Kerekes Balázs, az Oktatási Hivatal projektigazgatója.

Hoffmann Rózsa azt hangsúlyozta, hogy a köznevelés megújításának fontos állomása a tanfelügyelet – külső szakmai ellenőrzés – és a minősítési eljárások bevezetése. Az államtitkár elmondta, mindkét intézkedés a pedagógiai munka minőségét, a tanítás eredményességét, ezáltal a gyermekek, a családok, az ország javát szolgálja.
Emlékeztetett arra, hogy 1985 óta úgy működik az iskolarendszer, hogy nincs benne szisztematikus, külső szakmai ellenőrzés.
A tanfelügyelet három területre irányul majd: az egyes pedagógusok munkáját értékelik azonos szempontok szerint, fenntartótól függetlenül, az iskola vezetőjét ellenőrzik és magát az intézményt is értékelik majd. Reális, szakmai alapokon nyugvó véleményt kaphat így az ország minden polgára, ezek az eredmények nyilvános adatok lesznek. Az államtitkár hangsúlyozta: nem a szakfelügyeleti rendszert kívánják visszahozni, amely nagyon sok szubjektív elemet tartalmazott és eredményeit országosan nem összegezték.
Jelezte az is, hogy kísérleti program keretében 700 pedagógust már ellenőriztek és értékeltek.
Kiemelte: csak olyan szakértő mehet az iskolákba ellenőrizni, aki megfelelő módszertani képzést kapott.
Hoffmann Rózsa kitért az életpályarendszer részeként a pedagógusok minősítésére, és elmondta: a szakmai dokumentumok elkészültek, illetve kidolgozás alatt állnak. A minősítés a pedagógusok előrehaladását segíti majd, s 2015-ben már "teljes üzemben" működik a rendszer.

Sajtótájékoztató a tanfelügyelettel és a minősítési eljárásokkal összefüggő dokumentumok közzétételéről(Forrás: MTI/Kovács Attila)

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke elmondta: csütörtöktől a hivatal honlapján elérhetők azok az első dokumentumok, tájékoztatók, amelyek a tanfelügyelettel és a minősítési rendszerrel összefüggnek. Az Oktatási Hivatal szakértői csoportja dolgozta ki a tanfelügyelet – pedagógiai-szakmai ellenőrzés – valamint pedagógusminősítés standardjait, és az intézményvezetők, a pedagógusok, az ellenőrzésben részt vevő szakértők munkáját megkönnyítő, a pedagógiai-szakmai ellenőrzéssel kapcsolatos kérdéseket megválaszoló, hiteles tájékoztatást adó összefoglalókat készített.
A dokumentumokat uniós források bevonásával fejlesztették, a munkák folytatódnak, jelenleg a fejlesztések közepén tartanak.
Hozzátette: a miniszter jóváhagyta a tanfelügyeleti kézikönyvet, ami többi között tartalmazza az eljárási rendet, területeket, eszközöket. Abból a pedagógusok, intézményvezetők pontosan megtudhatják, hogy ellenőrzéskor mire számíthatnak - jelezte.
A további fejlesztésekről elmondta: januárig a hivatal összeállítja a hiányzó szakterületi kézikönyveket, megtörténik a szakértőket felkészítő trénerek képzése, jövő novemberig továbbfejlesztik a sztenderdeket és a kézikönyveket.
Jövőre a tapasztalatok alapján az OH továbbfejleszti a minősítési rendszert - közölte.
Mindkét változás fejlesztő, segítő célú, hogy minél eredményesebben dolgozhasson a tanár és működjön az intézmény. Ezt segítik a szaktanácsadók is - hangsúlyozta az OH elnöke.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke és Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón(Forrás: MTI/Kovács Attila)

Kerekes Balázs projektigazgató tájékoztatást adott arról, hogy az Oktatási Hivatal a TÁMOP-3.1.5/12 kiemelt uniós projekt keretében dolgozta ki a pedagógusminősítés, a TÁMOP-3.1.8 kiemelt uniós projekt keretében pedig a pedagógiai-szakmai ellenőrzés eszközrendszerének alapjait.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a tanfelügyeleti rendszer kidolgozását az OH önállóan végzi, a mintegy hárommilliárd forintos projektet uniós forrásból finanszírozzák.
A minősítésen az Educatio Kft.-vel és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel közösen dolgoznak. A szintén uniós forrásból megvalósuló fejlesztésből a hivatal része 3,5 milliárd forint, ami az informatikai fejlesztéseket nem tartalmazza.
Elmondta azt is, hogy a minősítési rendszer kipróbálása során a résztvevők több mint 90%-a fogadta örömmel és tartotta hasznosnak az ellenőrzést, az érdeklődés jelének tartva azt.

 

Az elkészült dokumentumok az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) érhetők el (pdf formátumban):

Az Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez (pdf) című kiadvány a 326/2013. (VIII. 30.) számú kormányrendelet gyakorlatba ültetését, a rendeletben foglaltak értelmezését és alkalmazását szolgálja.

Az Országos tanfelügyelet – Kézikönyv általános iskolák számára  című összeállítás a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendeletnek megfelelően a pedagógiai-szakmai ellenőrzés általános iskolára kidolgozott standardjait tartalmazza.

»»««

A pedagógusok minősítési rendszerével kapcsolatban a minosites@oh.gov.hu, a pedagógiai-szakmai ellenőrzésre vonatkozóan a tanfelugyelet@oh.gov.hu e-mail címen tehetik fel kérdéseiket az érdeklődők.

Rendezvénynaptár
<2020. március>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu