Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Kiegészül a kerettanterv
2014.02.17. hétfő
paragrafusok

Az EMMI közzétette véleményezésre a kormany.hu oldalon a kerettantervek kiadásának és jóváhagyásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet módosításának tervezetét. A mellékletek tartalmazzá a kerettantervek kiegészítését.

A dokumentum véleményezési határideje: 2014. március 7.
Véleményezési cím: jogalkotas@emmi.gov.hu

A tervezet letölthető a kormany.hu weboldalról >>

A társadalmi egyeztetés során a kerettantervek a nyilvános http://kerettanterv.ofi.hu/kiegeszites linken érhetők el.


***

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet közleménye a kerettantervek kiegészítéséről:

Az  a kerettantervek megjelenését követően figyelemmel kísérte a tantervek bevezetésével kapcsolatos visszajelzéseket, és szakmai, valamint civil szervezetekkel egyeztetve megvitatta mindazokat az észrevételeket, amelyek a Nemzeti alaptantervre és a tantárgyi kerettantervekre vonatkoztak.

Ennek a folyamatnak részeként több mint 20 szakmai és civil szervezettel folytatott több körös egyeztetéseket, illetve számos intézménytől, iskolától származó visszajelzést is feldolgozott. A beérkezett javaslatok elsősorban a kerettantervet érintették, de néhány, a Nemzeti alaptantervhez (Nat) kapcsolódó kiegészítés és módosító javaslat is megfogalmazódott.

A Nat változásai miatt természetesen szükség volt a kapcsolódó kerettantervek felülvizsgálatára, de a munka során a szakmai szervezetek által javasolt és elfogadott korrekciókat is át kellett vezetni. Mindezek mellett új kerettantervek is készültek az érettségizni vágyó, már végzett szakiskolások számára, illetve a tanyapedagógia oktatására.

A magyar nyelv és irodalom valamint az ember és társadalom műveltségi terület tantárgyi kerettanterveiben – többek közt a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársággal, illetve a Zsidó Közösségi Kerekasztallal is egyeztetve – hangsúlyosabban jelenik meg a nemzetiségek, vallási közösségek együttélésének jelentősége (annak történeti, kulturális és társadalmi hatásait is figyelembe véve).

A matematika, a természettudományi és az idegen nyelvi tantervek esetén pontosításra került sor.

A vizuális kultúra kerettanterveiben a beérkezett javaslatok alapján a népművészethez kapcsolódó tartalmak jelennek meg markánsabban.

Ezen túlmenően egyértelműsítették a stressz- és feszültségoldási ismeretek fogalmát, illetve annak a dokumentumokban történő alkalmazását.

A társadalmi mobilitás szempontjából a tárca fontos lehetőségnek tekinti a szakiskolában tanuló ambiciózus és felkészült fiatalok érettségihez juttatásának támogatását, ezért rendelte el (jóval a szükséges határidő előtt) a kétéves képzésre vonatkozó kerettanterv elkészítését.

A tanyapedagógia – a háztáji gazdálkodás gyakorlati ismeretei tantárgyi kerettanterv céljai egybeesnek azon korábbi kormányzati szándékokkal, amelyek célja, hogy a fiatalok részletesebb információkat szerezhessenek a mezőgazdaság és a háztáji gazdálkodás témájában.

A módosításokat tartalmazó jogszabály várhatóan március közepére jelenik majd meg a Magyar Közlönyben. A nevelőtestületeknek így elég idő áll rendelkezésre a helyi tantervük szükség szerinti pontosítására.

A kérdéses rendelet kerettanterveket érintő részei 2014. szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Véleményezési határidő: 2014. március 7.
Véleményezési cím: jogalkotas@emmi.gov.hu

A dokumentum letölthető a kormany.hu weboldalról >>

 

honlapjáról >>

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu