Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Egy éve a KLIK fenntartásában az iskolák
Forrás: MTI/KLIK  
2014.01.21. kedd
Marekné PA

Átláthatóbb és hatékonyabb rendszer jött létre, és mostanra a problémák nagy része is megoldódott - mondta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) egyéves fennállásának alkalmából 2014. január 15-én tartott sajtótájékoztatón Marekné dr. Pintér Aranka, az intézmény elnöke.

Az elmúlt egy évet értékelve azt mondta Marekné Pintér Aranka, hogy a Klik létrejötte 1990 óta ismeretlen méretű lehetőséget nyitott a magyar köznevelés súlyos, az önkormányzati rendszerből, a szétaprózottságából örökölt problémáinak megoldására. 

Kifejtette: a köznevelési intézmények fenntartói jogának átvétele a tanév rendjének megzavarása nélkül megtörtént, a béreket határidőben fizetik, és nem pazarló a rendszer.

Jelenleg a Klik fenntartásában lévő intézmények száma: 2 480, a feladat-ellátási helyekkel együtt 5 975. A Klik emellett 2 948 intézményt működtet. Jelezte: 605 intézményben született döntés az intézményvezetői pályázatokról, és mintegy 190 helyen dolgozik megbízott igazgató. Az új pályázatok kiírása megkezdődött, egy részüknél január végéig döntenek.

A Klik az önkormányzati rendszerhez képest kevesebb létszámmal látja el feladatát, az állomány a korábbi 60 százaléka. Az intézményfenntartó központ határidőre és sikeresen lebonyolította a pedagógusok átsorolását az új előmeneteli rendszernek megfelelően. Ez több mint 105 ezer pedagógust érintett - tette hozzá. Megjegyezte: a munka továbbra is zajlik, jelenleg a minimálbér emelés miatti átsorolásokat végzik. Megkezdték az igazgatói bérpótlékok differenciált rendszerének kialakítását is - közölte.

Az áttanításnak, az intézmények közötti áthelyezésnek köszönhetően pedagógusok elbocsátására nem került sor. Javult a szakos ellátottság is, a korábbi évekhez képest összességében harmadára csökkent a hiány - ismertette. Marekné Pintér Aranka közlése szerint a nevelő-oktató munkát segítők létszáma nőtt, elősegítve a magasabb színvonalú feladatellátást. Az intézmények adminisztrációs feladatainak ellátását közfoglalkoztatottak segítik, számuk a tanév kezdetére 7 534 főre nőtt.

Marekné dr. Pintér Aranka sajtótájékoztatót tart a Klik épületében 2014. január 15-én.(Forrás: MTI fotó/Soós Lajos) 

Az eredmények között a szakmai biztonságot emelte ki, a 198 tankerületben szakmai támogatást adnak, ami a tanügyigazgatás területén óriási előrelépést jelent. Jelezte: a finanszírozás biztonsága nem függ az önkormányzat aktuális anyagi helyzetétől, a működés alapfeltételei biztosítottak. Az intézmények gazdálkodása egyszerűsödött, a beszerzéseket és elszámolásokat a tankerület végzi, ezzel az igazgatók a pénzügyi-gazdálkodási terhektől megszabadultak.A tankerületekben bevezették a készpénz helyettesítő Kincstári Kártyarendszert, és ellátmányt - tette hozzá.

Tavaly a Klik működésébe tartozó iskoláknál 121 intézményben élet- és balesetveszély elhárítását is elvégezték, javultak a technikai feltételek, az évek óta elmaradt karbantartási, javítási munkák hatékonyabban valósulnak meg. A központ 94 iskolabusz szerződést vett át az önkormányzatoktól, a mostani tanévben eddig 197 szerződése van.

A hazai támogatásokból 2013-ban eddig több mint 20 támogatási program keretében 6,6 milliárd forintos támogatásban részesültek a központ intézményei. A Klik önállóan  több mint ezer uniós fejlesztési projektj kedvezményezettje, ezek támogatási összege 34,6 milliárd forint, amelyből eddig több mint 16,6 milliárd kifizetése történt meg.

Ősszel Gáborján, Medgyesbodzáson, Nyírderzsen, Mezőkomáromban, Nárán újranyíltak a kisiskolák, és országosan 74 intézményben indult el a Köznevelési Hídprogram - említett egy másik eredményt.
Az elnök a jövőbeni tervekről elmondta: a szervezet működésének finomhangolása zajlik, szükséges a helyi tanügyigazgatás további szakmai fejlesztése, a továbbképzési rendszer modernizálása. Azon szeretnének dolgozni, hogy ez a nagy rendszer hatékony legyen és mégis emberléptékű - mutatott rá.

El kívánják érni, hogy a beszerzésekhez kapcsolódó szerződéseket megyei szinten kezeljék, nem a központban. A héten kapják meg a gazdálkodási keretüket a tankerületek, amit a költségvetési törvény alapján létszám- és feladatarányosan határoznak meg - jelezte. Öt olyan tankerület van, ahol az önkormányzat által biztosított helyen nem férnek el, és az informatikai háttér nem megfelelő - jelezte.

A "tényalapú beavatkozást" szeretnék megerősíteni, az országos kompetenciamérési eredmények alapján megnézik majd, hogy mely intézményeknek kell segítséget nyújtani. Szükséges a tanügyi rendszer további fejlesztése, a monitoring-rendszer további működtetése is - jelezte Marekné Pintér Aranka.

Megkezdték a beiskolázási adatfelméréseket is, a tavalyi átszervezési időszakban felmérték, hol lesz kevesebb a gyermek. Ugyanakkor az az álláspontjuk, hogy a kistelepüléseken az iskolák megtartása fontos - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón bemutatott prezentáció:

Rendezvénynaptár
<2019. május>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu