Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Országos "könyvvesztő" játék indult
2009.04.01. szerda
konyvvesztes logo

A március 25-ei „országos könyvelhagyó nappal” útjára indult egy újszerű, országos játék, mely az olvasásról szól. Ettől a naptól kezdve magánemberek, könyvtárak, iskolák hagyják el értékes, megjelölt könyveiket parkokban, tereken, kávéházakban, hogy aztán azokat valaki örömmel megtalálja, és elolvassa.

A programot az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár munkatársai kezdeményezték múlt évben. Jelenleg tizenhat könyvtár vállalt könyvvesztést állományából.

Az irodalomszeretők e modern palackpostája abban is különbözik hagyományos, folyóra eresztett változatától, hogy ezeknek a küldeményeknek az útját nyomon követheti gazdája a http://veszitsel.konyvtar.hu/ című weboldalon. A Magyar Telekom támogatásával készült oldalon szerző, cím és vesztő-hely szerint is lehet keresni, valamint elolvasható a könyv ismertetője, követhető sorsa. Innen tölthető le a könyvbe ragasztandó „elvesztési nyilatkozat”, a játékszabályok stb.

Természetesen, azokat is várják a programba, akiket elsősorban nem az olvasás szeretete, hanem könyvük kifürkészhetetlen sorsa, az ismeretlen megtaláló iránti kíváncsiság csábít. Kezdetben az is eredmény, hogy megbecsülik a könyvet, és beszélgetnek róla. A kultúránk mélyebb megismertetése, az ízlésformálás, a szövegértési képesség fejlesztése távolabbi pedagógiai célok.

Máig kilencvenhét városban, és négy országban „vesztettek el” magyar nyelvű könyvet; a dedikált példányok elhagyói között pedig olyan személyiségek is szerepelnek, mint Kiss Ottó, Vámos Miklós, Závada Pál, Grecsó Krisztián, Mácsai Pál, Verasztó Antal, Serdián Miklós György, Rácz Péter.

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet nemcsak kiadványaival, de szolgáltatásaival is csatlakozott a mozgalomhoz: könyvtárosai rendelkezésére állnak valamennyi fővárosi pedagógus, iskolai könyvtáros, kollégiumi nevelő, gyermekvédelmi szakember és más olvasó vagy olvasásra ösztönző kolléga számára.

A játékban részt vevő fővárosi diákokat és könyvtárostanárokat októberben, az Iskolai könyvtárak világhónapja keretében, újabb vetélkedőre hívjuk!
További információ: Hock Zsuzsa pedagógiai szakértő (iskolai könyvtár)
e-mail: hock.zsuzsa@fppti.hu

Rendezvénynaptár
<2019. október>
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu