Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
"Lehet jobb a gyerekeknek"
2009.10.13. kedd
gyerekszegénység

Az MTA Gyerekszegénység Elleni Program 2009. október 16-17-én kétnapos konferenciát tart Bátonyterenyén, az esélyegyenlőséget növelő óvodai-iskolai jó gyakorlatokról. A FigyelőNet cikke ennek apropóján részletesen foglalkozik a gyermekszegénység problémájával, és a leküzdésére irányuló intézkedéseket veszi górcső alá.

 

A pártok szegénysége – a gyerekek nyomora
(FN)

Elvekben mindenki egyetért a gyermekszegénység leküzdésében, ám a gyakorlatban nem sok minden történik. A kormány ugyan elfogadta az erre irányuló cselekvési tervet, de a szakemberek szerint több intézkedésével épp a szegénységet mélyíti. Bátonyterenyén olyan jó közoktatási gyakorlatokat mutatnak be a hétvégén, amelyek bizonyítottan hatásosak a szegregáció, a gyermekszegénység ellen.

A "Legyen jobb a gyermekeknek" Nemzeti Stratégiát 2007-ben a Parlament valamennyi pártja elfogadta, összesen két képviselő tartózkodott a szavazáson. A hosszú távú program 25 évre dolgozta ki a gyerekszegénység elleni küzdelem irányelveit. Bár már akkor látszott, hogy a források nagyon korlátozottak, a kormány néhány hónap múlva elkészítette a hároméves cselekvési tervét. Az alapelvekben tehát egyetértenek a pártok, ám úgy tűnik, valójában vajmi kevés dolog történik ez ügyben. Amikor a cselekvési terv félidejénél mérleget vontak az illetékesek, azt állapították meg, hogy központi költségvetési forrásokból nagyon kevés, de uniós pénzekből több ígéretes kezdeményezés indult meg.

Hogy a szakma és a kormányzat intézkedései nem esnek egybe, azt az is mutatja, hogy nemrégiben Ferge Zsuzsa, az MTA Gyerekszegénység Elleni Program Irodájának (GYEP) nevében nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a költségvetés szociális intézkedéseit, különösen a gyermekétkeztetési támogatás drasztikus csökkentését kritizálva. Mint írta, ezzel a szegény gyerekek legalapvetőbb szükséglete, az étkezés került veszélybe. Az ingyenes étkeztetést ugyanis csak akkor lehet folytatni, ha az önkormányzat jelentősen megnöveli eddigi hozzájárulását. Ez azoknál az önkormányzatoknál, ahol magas a mélyszegénységben élők, köztük a gyerekek száma, szinte lehetetlen.

Nem lehet egymillió dologtalan bűnös

Darvas Ágnes, a program vezető kutatója az FN kérdésére azt is hozzátette, hogy ez a lépés azért is volt különösen fájdalmas és érthetetlen, mert a gyermekétkeztetés volt az a terület, ami eddig egyértelmű prioritást élvezett a kormányzati intézkedésekben, s most egy tollvonással ellehetetlenítik. (A hírek szerint egyébként a szocialista frakció nem fogja támogatni a költségvetési vitában ennek a tételnek a megnyírbálását, tehát jó eséllyel megmarad a támogatás mértéke.)

A 2007-ben elfogadott stratégiának alapvetően ellentmondanak a szociális rendszer utóbbi időben megindított változtatásai is, például az Út a Munkához Program, vagy a segélyezések szigorítása – sorolja tovább a szakember. Ezek rengeteg háztartást érintenek tragikusan. A kezdeti kormányzati intézkedéseknek komoly korlátokat szab a válság is. A családi pótlékot a stratégia elfogadása utáni első évben még némileg emelte a kormány, de 2008 januárja óta ez az összeg be van fagyasztva egész jövő év végéig, tehát a reálértéke tovább csökken.

Darvas Ágnes úgy véli, hogy régen meg kellett volna állítani azt a folyamatot, ami odavezethet lassan, hogy a magyar társadalom egy közel egymilliós csoportját dologtalan bűnösnek kiálltja ki. Ez a hangulat és közvélekedés nagyon megnehezíti mindazt a próbálkozást is, amely a gyerekek esélyeit próbálja javítani. [...]

[Forrás és teljes cikk: FigyelőNet >>]

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu