Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Pedagógus-béremelés szeptember 1-jétől lesz
Forrás: MTI  
2013.07.01. hétfő
pénzgrafikon
2013. szeptember 1-jétől, az életpályamodell bevezetésével együtt lesz pedagógus-béremelés - közölte az emberi erőforrások minisztere vasárnap az MTI-vel. Balog Zoltán a kormány szombati döntését a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vasárnapi kongresszusán jelentette be az érintetteknek, akik ezt - elmondása szerint - tapssal fogadták és megelégedéssel nyugtázták.

A miniszter az MTI-nek azt mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium még számolja, hogy az összes más intézkedéssel együtt a béremelést milyen ütemezésben tudják kivitelezni. Nagy valószínűséggel szeptember 1-jétől a béremelés 50 százalékát kapják meg a pedagógusok, a másik felét pedig a következő évben - tette hozzá.

Balog Zoltán, a fennmaradó rész folyósítására utalva, több lehetőséget vázolt. Elmondta: elképzelhető, hogy jövő január 1-jével és jövő szeptember 1-jével, tehát két ütemben rendezik a fennmaradó béremelést, de az is lehet, hogy egy ütemben, vagy január 1-jén, vagy szeptember 1-jén kapják meg a pedagógusok a béremelésük fennmaradó 50 százalékát. Ezek számbavételével folynak a számítások, mert a kormány a közszolgálat más területein is rendezni akarja a béreket - hangsúlyozta a miniszter.

Példaként említette, hogy egy harminc éve dolgozó pedagógus esetében összesen mintegy 110 ezer forintos béremelést jelent az életpályamodellel együtt járó béremelés, ennek az összegnek a felét kapja meg most szeptember 1-jétől az érintett. A béremelés mértéke attól függ, eddig hány évet töltöttek a pedagógusok a pályán, illetve attól, hogy milyen a végzettségük - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: a béremelés mindenkire vonatkozik, a pedagógiai szakmai és szakszolgálatokban dolgozókra is, tehát mások mellett a logopédusokra, az iskolapszichológusokra és pályaválasztási tanácsadókra, valamint természetesen az óvónőkre, közülük pedig a középfokú végzettségűekre is.

A tárca vezetője elmondta, hogy a PSZ vasárnapi tisztújító kongresszusán - ahol Galló Istvánnét elsöprő többséggel választották újra elnöknek - a kormányzat részéről ott volt Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár is, és mindketten válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Balog Zoltán ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy "annak van igaza, aki megállapodásra törekszik". Így ebben az esetben a PSZ-nek és a kormányzatnak is igaza van, mert mindkét fél konszenzust szeretne elérni - jegyezte meg a miniszter.

***

A szakszervezetek fontos követelése teljesül a minden pedagógusra kiterjedő béremeléssel, amelyet nemcsak a tanárok, hanem a pedagógiai szakszolgálatok és a szakmai szolgálatok munkatársai is megkapnak - reagált Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke arra, hogy tisztújító kongresszusukon jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter: szeptember 1-jétől lesz pedagógus béremelés.

A tanácskozáson túlnyomó többséggel újraválasztott elnök azt mondta, egyelőre az a biztos, hogy szeptembertől a béremelés felét megkapják, a Nemzetgazdasági Minisztériumban pedig a jövő héten végeznek számításokat arról, hogy a másik részét jövőre milyen időzítéssel folyósítják a pedagógusoknak.
Galló Istvánné úgy fogalmazott: ahhoz képest, hogy sok helyütt lehetett hallani olyan nyilatkozatokat, hogy csak jövő januártól emelik meg a béreket, a szeptemberi béremelés "a semmihez képest mindenféleképpen több", azonban csak a pontos számítások mutatják majd meg, hogy az egyes kollégák számára ezek mekkora összegek lesznek.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az életpályamodell bevezetésével megszűnik a túlóradíj kifizetése, ezáltal megeshetne, hogy egyesek a most szeptemberi béremeléssel mindössze az eddigi túlóradíjukat kapnák meg. Ezért előfordulhat, hogy a túlóradíjak fokozatos kivezetését javasolják, erre vonatkozó átmeneti rendelkezéseket kezdeményeznek, mivel nem engedhető meg, hogy az állandó rendszeres túlórát végzők az új munkaszervezési forma bevezetésével rosszabbul járjanak társaiknál a béremelés tekintetében - mutatott rá.
Hozzátette: az eseti helyettesítést sem fizeti majd az új rendszer, ezt a heti 26, illetve 32 óra terhére kell majd ellátni. Az új bérekről felelősen azonban csak akkor lehet nyilatkozni, ha pontosan látják a számadatokat - jegyezte meg.
A PSZ elnöke úgy vélekedett, biztos, hogy lesz bérfeszültség a pedagógusok és az iskolákban nem pedagógiai munkát végzők között, ugyanis utóbbiak - akik országos szinten mintegy 40 ezren vannak - nem kapnak béremelést. A kormány azonban kezdetektől fogva világossá tette, hogy első lépésben a pedagógusok keresetét kívánja rendezni - hangsúlyozta.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány a béremelést igyekszik végrehajtani a közszféra egészében, ami a pedagógus sztrájkbizottság eredeti követelései között is szerepelt, így "valami abból is megvalósul".
Kitért arra, hogy a PSZ mindig meghívja az aktuális minisztert az ötévenként rendezett tisztújító kongresszusára, így véletlen az, hogy éppen akkorra esett Balog Zoltán és Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár részvétele a rendezvényükön, amikor megszületett a kormány döntése a pedagógusok béremeléséről. Véleménye szerint a kormányzati képviselők megjelenésének másik üzenete az, hogy szakszervezetük "nem megkerülhető" a közoktatásban.

***

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azt kéri a kormánytól, hogy egyszerre vezesse be a pedagógus-életpályamodell minden elemét - közölte Mendrey László, a PDSZ elnöke vasárnap Balog Zoltán miniszter bejelentésére reagálva.

Mendrey László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pedagógus-életpályamodellhez hozzátartozik nemcsak a munkaterhelés növekedése és munkájuk minősítése, hanem a béremelés is. Ezzel összefüggésben az érdekvédő meglepőnek nevezte Balog Zoltán bejelentését, miszerint a kormány a béremelést két részletben kívánja végrehajtani, szeptember elsejei, illetve jövő évi ütemezéssel, miközben a terhelésük már ez év szeptemberétől növekszik.
A PDSZ elnöke mindemellett "megnyugvással vette tudomásul" a béremelés tényét, de annak mértékét szerinte mindenféleképpen össze kell hangolni a pedagógusok terhelésével. Annak a véleményének adott hangot, hogy az életpályamodellnek a kormány szándéka szerinti ütemezése a törvény módosítását, illetve az életpályamodell átdolgozását kell, hogy maga után vonja.
Mendrey László rámutatott: a PDSZ határozott álláspontja szerint az életpályamodellt azért kell módosítani, mert annak minden eleme kizárólag egyszerre, azonos időpontban vezethető be. Nem elfogadható ugyanis, hogy a pedagógusok terhelése nő szeptembertől, de az ehhez törvényileg rendelt bérnek most csak a felét kapják meg, a többit később - érvelt.
A PDSZ elnöke emlékeztetett arra: az életpályamodell alapján a pedagógusoknak heti 22 tanórájuk lesz, azonban további négy órában kell egyéb foglalkozásokat, például szakkört tartaniuk, illetve ügyelniük az iskolában - anélkül, hogy túlóradíjban részesülnének -, összesen pedig heti 32 óra erejéig lesznek beoszthatóak.

 

Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu