Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Megnyílt az online felület a portfóliók feltöltésére
Szerző: Végh Györgyi
2014.02.07. péntek
st - portfolio

Egyszerűsített minősítési eljárással kerülhetnek Pedagógus II. fokozatba 2015. január elsejétől azok a szakvizsgázott, hivatásukat legalább 14 éve gyakorló pedagógusok, akik portfóliójukat április 30-ig feltöltik az e-portfólió online felületen. A felület megnyitását Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár jelentette be a február 6-i sajtótájékoztatón.

Hoffmann Rózsa kiemelte, hogy a pedagógus-életpálya új eleme is az átláthatóságot, kiszámíthatóságot, a hivatás társadalmi tekintélyének jelentősen növekedését szolgálja, s a minőséget díjazza, ugyanis a feltételeknek megfelelő tanárok számára újabb béremelkedést jelent majd a pedagógus II. fokozatba kerülés.

Az államtitkár emlékeztetett a pedagógus-életpálya eddig megtett intézkedéseire, hangsúlyozva, hogy egy rendszerszintű változtatást csak lépésenként lehet létrehozni. A Pedagógus II., illetve a mesterpedagógusi, kutatótanári kategóriákba kerülést egy alapos és szakszerű minősítési eljárásnak kell megelőznie, és kell, hogy legyenek olyanok is, akik erre a minősítésre már felkészültek - mondta az államtitkár.

Az Oktatási Hivatal rendszerében 2014. február 6-án megnyílt online felületen április 30-ig tölthetik fel portfóliójukat azok a pedagógusok, akik legalább 14 évnyi szakmai gyakorlattal és szakvizsgával rendelkeznek - közölte a szakpolitikus. Számításaik szerint húszezer pedagógus él majd az ideiglenes lehetőséggel, s részt vesz az egyszerűsített minősítési eljárásban. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy 2018-ig ne kellene átesniük nekik is a kötelező minősítési eljáráson.

Hangsúlyozta, hogy semmi olyat nem vár el ez a rendszer a pedagógusoktól, amit ne tudnának teljesíteni. A szakmai életrajzon kívül tíz dokumentumot (óravázlatot, szakmai anyagot) kell feltölteniük a tanároknak, nincs szükségük különböző cégek által kínált fizetős tanfolyamok elvégzésére a portfólió feltöltéséhez, "ez számunkra elfogadhatatlan megoldás" – reagált sajtóhírekre az államtitkár.

Hoffmann Rózsa kitért arra is, hogy a pedagógushivatást támogató előmeneteli rendszer bevezetése a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb léptékű béremelés kezdetét jelenti. Emlékeztetett a tavaly szeptemberben végrehajtott béremelésre, amely az ország szinte minden pedagógusát érintette, továbbá január elsején a rendelkezések következtében 6-10 ezer forintos emelést kapott minden tanár.

Példaként egy főiskolai végzettségű, 16 éves gyakorlattal rendelkező tanár bérének emelkedését mutatta be, aki a régi rendszerben tavaly augusztusig 144 ezer forintos fizetést kapott, s alig másfél év leforgása alatt bruttó 120 ezer forint fizetésemeléshez jutott. Az új rendszer életbelépésével az ő fizetése 2013 szeptemberében 224 ezer, januárban 232 ezer lett, jövő szeptemberben pedig 240 ezer forintra nő majd a fizetése. Ha feltölti a portfólióját és Pedagógus II. fokozatba sorolják, már havi 265 ezer forintot kaphat kézhez 2015 szeptemberében.

Kerekes Balázs, az Oktatási Hivatal (OH) projektigazgatója a sajtótájékoztatón bemutatta portfólió feltöltési felületét. Elmondta, hogy az intézmények vezetői február 6-án egy zárt rendszeren keresztül az Oktatási Hivataltól egy értesítést kaptak, amelyben tájékoztatták őket, hogy meg kell nyitniuk (engedélyezniük kell) a portfólió feltöltési felületet a jogosult kollégáik előtt. Az intézményvezető engedélyezése után az érintett pedagógusok e-mailben ismertetőt kapnak a teendőkről és egy regisztrációs linket, melynek segítségével beléphetnek a rendszerbe. A felület nem nyilvános, csak a feltöltésre jogosult pedagógusok férhetnek hozzá.

A feltöltésre 2014. április 30-ig van lehetőség, de azok számára, akik nem tudják a teljes portfóliójukat elkészíteni, arra is lehetőséget biztosítanak, hogy egyszerűsített portfóliót töltsenek fel. Ez nem jelent hátrányt, de a teljes portfóliót feltöltők több szakmai segítséget kapnak majd az OH részéről a 2018-ig sorra kerülő minősítési eljáráshoz.

A projektigazgató hangsúlyozta, hogy minden szükséges információt és támogatást megadnak a pedagógusoknak a feltöltéshez, s a részletes útmutató is közérthetően ismerteti a tennivalókat. A pedagógusok tájékoztatását szolgálja az Oktatási Hivatal honlapján elérhető Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez című összeállítás is. Jelezte, hogy az Oktatási Hivatal szakértői már eddigi is tartottak előadásokat különböző fórumokon, 2014 első negyedévében pedig egy országos rendezvénysorozat keretében tájékoztatják a pedagógusokat a minősítési rendszerről, kiemelten a portfóliók készítéséről..

Thaisz Miklós, a Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet politikai tanácsadója újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a minősítéseket továbbképzett, komoly szakmai gyakorlattal, pedagógus szakvizsgával rendelkező szakértők fogják elvégezni. A munkájukért munkaidő-kedvezményt és magasabb besorolást kapnak a bértáblán. A 20-25 ezer portfólió vizsgálata hozzávetőleg 100 millió forint EU-s támogatásból valósulhat meg. Megerősítette, hogy a 2015. január elsejével Pedagógus II. fokozatba kerülő tanároknak idén még nem kell hivatalos minősítési eljáráson átesniük, miután a mostani egyszerűsített eljárás keretében - ha igazolják az objektív feltételek meglétét és feltöltik az e-portfóliójukat - bejutnak a Pedagógus II. fokozatba, de 2018-ig átesnek majd egy rendes minősítésen. Aláhúzta, hogy a 14 éves szakmai gyakorlatba csak a valóban pedagógus munkakörben eltöltött évek számítanak bele.

A pedagógusok a minosites@oh.gov.hu e-mail címen tehetik fel szakmai jellegű kérdéseiket, informatikai-technikai problémával az eportfolio@educatio.hu címen kérhetnek segítséget.

 

A sajtótájékoztatón elhangzottak videó-összefoglalója:

Rendezvénynaptár
<2019. augusztus>
HKSzCsPSzV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu