Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti státuszát
Reformjavaslatok a közoktatás megújítására
2009.01.19. hétfő
FigyelőNet

"Elhibázott önkormányzati rendszert hoztunk létre a rendszerváltás idején, ennek megváltoztatása nélkül nem lehet a közoktatást sem megújítani. Kistérségi önkormányzatokra van szükség és a pedagógusok közalkalmazotti státusának megszüntetésére." – állítja Varga Júlia közgazdász a FigyelőNet ma megjelent cikkében.

A FigyelőNeten az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal által kidolgozott, a közoktatás megújítására irányuló javaslatokról olvashatunk részletes tájékoztatást.

A javaslatcsomag szerint a magyar közoktatás megújításának egyik sarkalatos pontja az önkormányzati rendszer átalakítása. A magyar önkormányzati rendszer ugyanis rendkívül szétaprózott, az önkormányzatoknak pedig egészen különböző jövedelemtermelő képességük van, s emiatt jelentős különbségek figyelhetők meg az egy tanulóra jutó oktatási ráfordításokban. Az OKA által kidolgozott Zöld könyv ezért egy erős kistérségi önkormányzati szint létrehozását javasolja, így működőképes, és a jövedelemkülönbségek kiegyenlítésére alkalmasabb önkormányzati egységek alakulnának ki, és a közoktatási feladatok ellátását is e szinthez rendelnék hozzá.

A felemás iskolafenntartáshoz kapcsolódó másik probléma, hogy Magyarországon teljesen elkülönülnek egymástól a közoktatás foglalkoztatási és bérezési döntései: a központi kormányzat által ígért béreket az önkormányzatoknak kell kigazdálkodniuk – mondja Varga Júlia. Ide vezethető vissza a magyar közoktatásban kialakult jelentős túlfoglalkoztatás, illetve ennek következményeként a tanárok alacsony keresete. E probléma megoldására javasolja a Zöld Könyv - hosszú távú elképzelésként - a pedagógusok közalkalmazotti státuszának megszüntetését, a munkáltatói jogok megosztását a leendő kistérségi oktatási tankerületek és az iskolák között, és ezzel párhuzamosan a tanárok munkaszerződéssel való foglalkoztatását.

 

[Forrás és a teljes cikk megtalálható: FigyelőNet]


Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu