Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Mennyibe kerül ma egy diploma?
Félmillió is lehet a jegyzetek ára félévenként.
2009.05.12. kedd
Diploma ára

Az érettségiző diákok múlt héten fejezték be írásbeli vizsgáikat, közülük sokan folytatják majd tanulmányaikat valamely felsőoktatási intézményben. A felvételi örömöt követően azonban számolni kell a tanulmányokkal járó költségekkel, főként azok körében, akik nem államilag finanszírozott képzésre nyernek felvételt.

Ma átlagosan számolva, egy magyar egyetemen 2 millió forinttól 20 millió forintig terjedhet a hat féléves képzés költsége.

Szeptembertől is sokakat fog érinteni ez a probléma, ugyanis a diákok többségét csak költségtérítéses képzésre veszik fel. Tóth Gábor független pénzügyi tanácsadó elmondta, hogy sok diák, sőt még szülő sem tudja, hogy pontosan mit is vállal a család.

Ugyanis a tandíjon kívül – ami átlagosan 100 és 800 ezer forint körül mozog félévenként, de akár elérheti a 1,5 millió forintot is -, számos egyéb kiadás van.

Azon diákoknak, akik az otthonuktól távol tanulnak, mindenképpen számolniuk kell a szállás költségével. Sajnos egyre kevesebb a kollégiumi férőhely, így sokaknak albérletbe kell költözniük. Ez átlagosan 30-35 ezer forintba kerül a fővárosban, amelyhez még a rezsi is hozzáadódik, de felső határ nincsen. Emellett sokan nem is számolnak vele, de az étkezés is jelentős költségekkel jár, a hétvégi kikapcsolódásról nem is beszélve.

Iskolától függ, de mindenképpen be kell kalkulálni a költségvetésbe a könyveket és jegyzeteket. Még ha fénymásol is a hallgató, akkor is komoly összegekre számíthat. A szakértő szerint egy orvosi egyetemen tanuló diák akár 300-500 ezer forintot is elkölthet tankönyvekre és jegyzetekre félévenként.

Sokan nem számolnak vele, azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni a közlekedést, amely szorosan hozzá tartozik az albérlethez. Távolságtól függetlenül egy diákbérlet 3550 forintba kerül ma Budapesten, vidéken 1000-2000 forint körül mozog a bérlet ára. Ezt súlyosbítja az a tény, ha valaki ingázik.

Nem kéne vele számolni, de gyakran elkerülhetetlen az utóvizsga, melynek díja 1000-3000 forintig terjed.

A sok költség után jogosan merül fel a kérdés: hogyan lesz minderre pénz? Egyik lehetséges megoldás a diákhitel igénybe vétele, egy másik megoldás pedig az lehet, ha a szülő az ingatlanra szabad felhasználású kölcsönt vesz fel, és ebből taníttatja a gyermeket. Ám a szakértő nem preferálja ezeket a megoldásokat, véleménye szerint jobb elkerülni a hitelt.

Az általa ajánlott lehetséges megoldás az, ha a szülő előre tervez. Vagyis már a születéstől fogva havonta félretesz egy kisebb összeget - kb. 16 ezer forintot -, és majd az így összegyűlt pénzből finanszírozza a tanulmányokat, ráadásul ez a megoldás még gazdasági válság idején is kivitelezhető, a pénzügyi szakértő szerint.

 

Forrás: Duna TV

Rendezvénynaptár
<2020. május>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu