Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Mérei Ferenc nevét vette fel a hajdani FPI
Minden szinten megújul a pedagógiai szakmai szolgáltató
2008.10.09. csütörtök
MFPI névadás

Budapest Főváros Közgyűlése határozata szerint, az ország legnagyobb pedagógiai intézete ettől a tanévtől Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet néven működik tovább.

Ez a döntés is annak a minden szinten végbemenő, komplex megújulási folyamatnak a része, mely az új igazgató, Sárik Zoltán működésével kezdődött el 2007 decemberében. Az iskolai agresszió kezelésére és megelőzésére létrehozott munkacsoport, a szaktanácsadói rendszer gyökeres átalakítása, és az egy hete startolt Fővárosi Oktatási Portál már mind annak a gyorsan reagáló, és valódi szolgáltatáson alapuló működésnek az eredményei, mely az új intézeti koncepció leglényegesebb eleme.

A névadó ünnepséget 2008. október 9-én tartották a Vas utcai épületben, ahol Demszky Gábor főpolgármester Mérei Ferenc családtagjai jelenlétében megnyitotta a Mérei-életút kiállítást, és felavatta az intézet falát díszítő, különleges Mérei-emléktáblát. Az esemény Horváth Csaba főpolgármester-helyettes köszöntőjével zárult, aki átadta az intézet ajándékait Mérei Ferenc jelenlévő családtagjainak.

A névadás

A főváros pedagógiai intézetének kiemelkedően fontos szerepet kell játszania a széles értelemben vett nevelésben, a fiatalok sorsának megsegítésében a tehetséggondozástól a megnemértettség-érzés és agresszió kezelésén át a pályaválasztásig. Ezért viseli mostantól az intézet a tudós pedagógus-pszichológus, Mérei Ferenc nevét – mondta Demszky Gábor főpolgármester a névadó ünnepségen, október 9-én.

Mérei Ferenc

 

(Budapest, 1909–1986):
Kossuth-díjas pszichológus,
az MFFPPTI jogelődjének, a Székesfővárosi Lélektani Intézetnek
az igazgatója (1945–1948).

 

Munkássága és élete szorosan összefügg a XX. század történelmével, életútjának több eseménye, fordulata az elmúlt évszázad hű lenyomatát mutatja. Fiatalon Párizsban két diplomát szerzett, majd hazatérve Szondi Lipót tanítványa és munkatársa lett. Később, mint kortársai közül többen is, származása és politikai üldöztetése miatt volt munkaszolgálatos, ült börtönben, folyt ellene koncepciós per. Ám mindezek ellenére, mindvégig szenvedélyes elkötelezettséggel kitartott hivatása mellett. Mérei Ferenc 1945 után az intézet jogelődje, a Fővárosi Lélektani Intézet igazgatójaként kapott valódi lehetőséget elméleteinek és reformpedagógiai gyakorlatának valódi kipróbálására. Az elért eredményeit nagy részben az újabb diktatúra megsemmisítette, az iskolák államosításával abban az időben elkezdődött a „szocialista pedagógia” eszme kiépítése az oktatási intézményekben, amellyel Mérei Ferenc nézetei szemben álltak.

Életútjának állomásaira mindvégig jellemző volt, hogy a hatalom kontrollja alatt kell dolgoznia. Ez a nyomás az 1970-es évek közepétől kezdett enyhülni. Ebben az időben a gyermekcsoportok szociometriai vizsgálatain és a nevelési tanácsadók munkatársainak felkészítésén keresztül intézményes és személyes kapcsolatba került a főváros oktatásügyével.  

Mérei Ferenc önéletrajzi interjújában így fogalmaz: „rögeszmém volt és maradt, hogyha komolyan változtatni akarunk az embereken, akkor elsősorban magában a pedagógiában kell változtatni”. Hitvallása utat mutat minden pedagógus számára, és példaadó mindenki előtt, aki gyerekek nevelésével foglalkozik.  

A Mérei életút-kiállítás

A pedagógus-pszichológus munkásságát, életútját jeleníti meg számunkra. Ezek az emlékek a történelem apró szeletei is egyben, mint például az 1956-os forradalom után történt eseményeket megjelenítő dokumentumok. Mérei Ferencet az 1956-os forradalomban játszott szerepe miatt 1958-1963 között börtönbe zárták. A kiállítás dokumentumai között több olyan fontos anyagot is találunk, amelyek a börtönfalak közötti munkákról tanúskodnak. A WC-papírra írt Lélektani napló is ezekben az években készült el. Mérei Ferenc tanított, „szemináriumot” tartott rabtársainak. Olyan emberekkel volt egy börtönben, mint Göncz Árpád, Litván György, Hoffmann Gertrúd. Jelentős szakmai és szellemi örökséget hagyott az utókorra, ennek feldolgozása ma is tart.  

A Mérei-emléktábla 

Ez a sajátosan megvilágított, lebegő hatású, áttetsző üvegtábla Mérei Ferenc tiszta személyi-ségének, soha meg nem tagadott ideáinak, örökérvényű gondolatainak állít emléket.
A táblán szereplő hosszú szöveg arra hivatott, hogy vitatott társadalmi szerepvállalásáról a köztudottnál többet elmeséljen.
A tervező nem a legismertebb Mérei-portrék közül válogatott, hanem azt a Kossuth-díj átvé-telekor készült hivatalos fotót használta, mely Mérei intézeti igazgatósági évei alatt készült.

 

A Mérei… Intézet kapuja minden látogató előtt nyitva áll. Az emléktáblát a pályaválasztási tanácsadó osztály bejáratánál helyezték el, ott, ahol a legtöbb gyerek és szülő érkezik segítségnyújtásra.

Tervezője: Varga Ferenc, a művészetek szakterület szakértője (MFFPPTI)
Kivitelezője: Stadler Vilmos üvegműves
Helye: Vas utca 8-10. kapubelső
Anyaga: gravírozott üveg

Mérei Ferenc jövőre lenne 100 éves. Köszönet illeti a családtagokat (Mérei Ferenc feleségét és leányai)t, akik segítették a pedagógiai intézet gyűjtőmunkáját, és hozzájárulásukat adták a név felvételéhez.

 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu