Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Módosult a köznevelési intézmények támogatása
Forrás: Edupress  
2013.12.10. kedd
magyar kozlony fejlec

A Magyar Közlöny legújabb, 2013. december 7-én megjelent 203. számában megtalálható belügyminisztériumi rendelet értelmében módosul a köznevelési intézmények támogatása.

A jogszabály-módosításból kiderül, hogy a települések mennyi támogatásra tarthatnak igényt a jövőben az intézményekben ellátottak és a bejáró tanulók száma alapján. Módosult emellett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik) szóló rendelet is, amelybe bekerült a téli ideiglenes közfoglalkoztatottak oktatása.

A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyezett köznevelésügyi rendeletmódosításban (66/2013.(XII.7.) BM rendelet) részletesen megtalálható, mennyit szán a kormány a költségvetésből a köznevelési intézmények támogatására. A legfontosabb tényező az intézményekben ellátottak száma, ez alapján 400 fő alatt 2 millió, 400 és 800 fő között 4 millió, 800 és 1200 fő között 6 millió, 1200 és 1500 ellátott között 8 millió, efelett pedig 10 millió forint jár a háromezer fős lakosságot meghaladó településeknek. További kritérium, hogy a támogatott településen az egy főre jutó adóerő-képesség a 20 ezer forintot nem haladhatja meg.
A támogatás összegét módosíthatja a bejáró tanulók száma is – minél több más közigazgatási területről érkező diákot tud felmutatni egy település, annál nagyobb a módosító szorzó. Ha a számuk 5 százalék alatti, az összeg nem változik, ha azonban 50 százaléknál többen vannak, úgy már az eredetileg meghatározott támogatás dupláját kapja a település. A rendelet értelmében az összeget 2013. december 10-ig egy összegben folyósítják, és azt kizárólag az intézmények működtetésére fordíthatják az állami hozzájárulást fizető önkormányzatok.
Az ellátottak számát, köztük a bejárók arányát – ami alapján tehát a támogatást meghatározzák –, a 2012. évi októberi köznevelési statisztika alapján állapítják meg.

A Klik-rendeletbe foglalták a téli közfoglalkoztattsági képzéseket
Ugyancsak a szombaton megjelent közlönyben található a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló kormányrendelet (467/2013.(XII.7.) Korm. rendelet) módosítása is, amelynek értelmében a téli közfoglalkoztatottsághoz kapcsolódó alapkompetencia-fejlesztő, valamint a 7-8. osztályok felzárkóztatását elősegítő képzések támogatásában is közreműködik majd a központ.
A témában Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tartott december 6-án sajtótájékoztatót, melyen elmondta, hogy a hónap elején elindult téli közfoglalkoztatotti program keretein belül mintegy százezer ember képzését bonyolítják le.
Az államtitkár elmondása szerint december 2-án összesen 19 megyében, illetve a fővárosban indultak el a tanfolyamok, melyek résztvevői számára nyolcórás közfoglalkoztatási minimálbért fizetnek. A programban a korábbi adatok alapján márciusig átlagosan mintegy 200 ezren vesznek részt.

Rendezvénynaptár
<2020. június>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu