Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tájékoztató a Nemzeti Tehetség Programról
Forrás: MTI  
2014.02.25. kedd
ntp-st

A Nemzeti Tehetség Programra - mint kiemelt költségvetési előirányzatra - a személyi jövedelemadó második egy százalékából befolyó támogatások összege tavaly meghaladta az 1,3 milliárd forintot. A tehetséggondozást segítő versenyeken több mint háromszázezer diák vett rész - közölte Hoffmann Rózsa a 2014. február 25-én tartott budapesti sajtótájékoztatón. 

A köznevelési államtitkár kiemelte: különösen fontos, hogy a tehetségeket ne hagyják elkallódni, mert ennek révén fejlődhet Magyarország. A tehetség olyan kincs, aminek kiaknázása minden egyes embernek és a nemzetnek is óriási érték - fogalmazott. 

Hoffmann Rózsa felidézte, hogy a Nemzeti Tehetség Program 2008-ban indult el. A vonatkozó országgyűlési határozatban 20 évre vállalt kötelezettséget a parlament, a program gondozói két évente beszámolnak annak állásáról - jelezte.
A köznevelési államtitkár kiemelt területként említette a hagyományőrzést, a különböző versenyek támogatását, a külhoni és magyarországi tehetségek felkarolását, a tehetséggondozásban részt vevő pedagógusok méltó elismerését. Fontosnak tartotta, hogy Európában és az unió államaiban is megismerjék a tehetséggondozás eredményeit, és kitért arra: a magyar uniós elnökség idején döntöttek arról, hogy március 25-e Európai Tehetségnap legyen.
Szólt arról, hogy az állampolgároknak lehetőségük van adójuk egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program számára felajánlani, és 2013-ban közel 350 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Tehetséggondozást szolgáló versenyeken mintegy 309 ezer diák vett rész, akiket több mint 23 ezer pedagógus segített.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet vezetője hozzátette: 2012-höz képest több mint 55 ezerrel nőtt azon magánszemélyeknek a száma, akik a Nemzeti Tehetség Program támogatására rendelkeztek.
Jelezte: az intézetben nemzeti tehetségfejlesztési központ működik, és segítik az Országos Tudományos Diákköri Konferencia keretében a felsőoktatási tehetséggondozást is.

Gubik Petra színművész arról beszélt, hogy már kiskorától erre a pályára készült, és a zene, a színház mindig ott volt az életében. Rámutatott: az általa elért eredményeket tanárainak köszönheti.

Benedek Tibor, a vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint mindennapi feladat a tehetséggondozás. Az elmúlt egy évet sikeresnek értékelte, szavai szerint nem azért elsősorban mert világbajnokok lettek. Mint mondta, igyekeztek odafigyelni arra, hogy minden tehetséges fiatal lehetőséget kapjon.

Horváth Gyula, a Maszat1 műhold projektmenedzsere elmondta: Magyarország első műholdja túl van a tízezredik körén, és folyamatosan dolgoznak a Maszat2 megalapozásán. Az a cél, hogy szolgáltatásalapú műholdflottát biztosítsanak Magyarország számára 6-8 éven belül - jelezte.

Sajtótájékoztató a Nemzeti Tehetség Program 2014-es terveiről a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában 2014. február 25-én(Forrás: MTI / Kovács Attila)

Rendezvénynaptár
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu