Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Nyáron is végezhető az iskolai közösségi szolgálat
2013.06.28. péntek
kozszolg

"A társadalmi felelősségvállalás szemléletét és a segítő, közösségi tevékenység elterjesztését támogatja a Kormány az iskolai közösségi szolgálat bevezetésével” – mondta Sipos Imre  köznevelésért felelős helyettes államtitkár az idei tanévben bevezetett, az érettségi megszervezéséhez nélkülözhetetlen, 50 órás közösségi szolgálatról szervezett sajtótájékoztatón.

A tanulók közösségi szolgálatként érdeklődésüknek megfelelően különféle tevékenységek közül választhatnak. Így például bekapcsolódhatnak egészségügyi, szociális, jótékonysági, oktatási, kulturális, közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi, óvodás korú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, tanulókkal, az idős emberekkel közös, avagy sport- és szabadidős órákba egyaránt.

A közösségi órákat hazánkban az iskolák szervezik, azokat pedagógiai programjukhoz „arculatukhoz” illesztik, diákjaik ez irányú tevékenységét a szülőkkel is egyeztetik. A kilencedik évfolyamra járó tanulók már az idei tanévtől részt vehettek ilyen szolgálatokon. Ennek köszönhetően sokan már személyesen is megtapasztalhatták, miről szólnak ezek az órák.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra is, hogy az önkéntességet támogató szolgálat a megújult Nemzeti Alaptanterv egyik eleme, azokat a nappali tagozatos diákokat érinti, akik 2016. január 1-je után érettségiznek.

A nemzetközi tapasztalatotokról beszámolva Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló programok már a 80-as évek óta léteznek az Amerikai Egyesült Államokban. Negyven órás közösségi szolgálatot teljesítenek a kanadai középiskolások, de ismerősen cseng a közösségi tevékenység fogalma az angol és a francia diákok körében is – fogalmazott a főigazgató.

Dr. Bodó Márton az OFI szakértője arról szólt, hogy eddigi felméréseik és tapasztalataik szerint a foglalkozások hatására javult a diákok együttműködési készsége és gazdagodott személyiségük. Elhangzott: azokban az iskolákban, ahol a nyári szünidő ideje alatt is biztosítanak kapcsolattartó, koordináló tanárt - aki segíti diákjait a különféle kérdéseik, problémáik megoldásában, megválaszolásában - a szolgálat a nyári szünidőben is teljesíthető. Naponta összességében 3 óra számolható el közösségi tevékenységként.

Az EMMI, az OFI és a megyei pedagógiai intézetek szakemberei közösen már nyolc helyszínen tartottak tájékoztató napot a diákság közösségi óráiról, de azokban a régiókban, ahol erre eddig még nem nyílt lehetőség, további tájékoztató napokat is szerveznek a következő tanévben. A pedagógusok emellett akkreditált, térítésmentes továbbképzésen is részt vehetnek a közösségi szolgálat területén, amelyekre ősszel lehet jelentkezni. A Közösségi Szolgálat Portálját (szeptemberi indulása óta) eddig már több mint 30 ezren látogatták meg.

Forrás: EMMI Sportért és Ifjúságért Felelős Államtitkárság

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu