Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Párbeszédre hívja az államtitkárság a szakszervezeteket
Forrás: EMMI, MTI  
2014.02.21. péntek
hoffmann r - psz tárgyalás

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság közleményt jelentetett meg 2014. február 20-án, melyben tájékoztatást adnak arról, hogy a pedagógusok szakszervezeteinek vezetőit az e-portfólió felülettel kapcsolatos szakmai megbeszélésre hívja a helyettes államtitkár.

A közlemény:

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár meghívja a Pedagógusok Szakszervezetének és a sztrájkmegállapodást aláíró többi szakszervezet vezetőit, szakértőit az e-portfólió felülettel kapcsolatos szakmai megbeszélésre, amely lehetőséget teremt a felmerült kérdések tisztázására.
A pedagógushivatást támogató előmeneteli rendszerről szóló kormányrendelet elkészítését megfelelő színvonalú, kellően átgondolt szakértői munka előzte meg. Az a tény, hogy 10 nappal az egyszerűsített eljárás elindulása után és a határidő előtt két hónappal az első körben magasabb kategóriába lépésre jogosult 25.761 pedagógusból már 8065 megkezdte az e-portfóliójának feltöltését nem igazolja a negatív fogadtatást, hanem annak ellenkezőjét jelzi. Az viszont kétségtelen, hogy az eljárást téves információk alapján tett kijelentések kísérik. Ezek pedig alaptalan félelmeket gerjeszthetnek, félreértések sorához vezethetnek.
A kiemelkedő szakmai tudás és teljesítmény érték, ezt ismeri el és díjazza a pedagógusok minősítési rendszere.
(Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

 ***

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke előzetesen nyílt levélben fordult az emberi erőforrások miniszteréhez a pedagógusok minősítési eljárása miatt. Galló Istvánné többek között azt tette szóvá, hogy a sztrájkbizottsággal kötött megállapodás ellenére a feltételek kialakításába a szakszervezeteket nem vonták be, és kéri a bizottság haladéktalan összehívását.

A szakszervezet honlapján 2014. február 20-án közzétett dokumentum szerint a pedagógus sztrájkbizottsággal kötött megállapodás talán egyik leglényegesebb pontja az, amelyik a szakvizsgával és megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkezők besorolásával foglalkozik. A megállapodás rögzíti, hogy az érintett pedagógusok besorolása "... bizonyos, a szakszervezetek bevonásával kidolgozott, objektív szakmai feltételek figyelembe vételével" a Pedagógus II. fokozatba történik. A mára kialakult helyzet szerint az érintetteknek egy közel százoldalas, hetven indikátort tartalmazó portfóliót kell feltölteniük ahhoz, hogy átkerülhessenek a Pedagógus II. fokozatba - írta a sztrájkbizottság nevében az elnök, aki a miniszternek jelezte azt is, hogy a köznevelési államtitkárság által előkészített és kormányrendeletben megjelent feltételek egyre nagyobb felháborodást váltottak, váltanak ki.
Mint írta: egyre többen tagadják meg a portfólió feltöltését, ezzel fejezve ki tiltakozásukat e minősítési rendszer súlyos szakmai hibái miatt.
Kitértek arra is: a megállapodás másik, hasonlóan fontos pontja volt a monitoring rendszer helyi és vezetői szintű működtetése. A Klik szervezeti és működési szabályzata megadta a jogi kereteket e feladat teljesüléséhez, mivel előírja, hogy a tankerületeknek az illetékes szakszervezeti tisztségviselőkkel, míg az állami intézményfenntartó központ elnökének a Pedagógusok Szakszervezete elnökével kell rendszeres kapcsolatot és konzultációt tartania. Az elmúlt időszak eseményei azonban azt igazolják, ezek az egyeztetések nagyon esetlegesek, nem egyszer elmaradnak - közölte Galló Istvánné, aki szerint nincs megnyugtató megoldás a pedagógusok intézményben történő benntartózkodásának kérdéskörében sem.
"Elfogadhatatlan, hogy nem engedik el az intézményből a pedagógusokat akkor sem, ha nincs valóságos indoka a benntartózkodásuknak. Ugyanakkor, ha harminckét óránál többet kell a munkahelyen tölteni, azt nem engedik feltüntetni a munkaidő nyilvántartásban, hogy ne kelljen kifizetni a túlmunkát." - fejtette ki problémáikat az érdekvédő.
Galló Istvánné úgy látja: rugalmasabb hozzáállással oldani lehetne azt a feszültséget, amely abból ered, hogy a pedagógusnak egyetlen mérhető munkaideje van, a tanítási (foglalkozási) óra. Minden más tevékenység pontosan nem tervezhető meg, és nem is mérhető.
A szakszervezeti vezető azt kérte a minisztertől, hogy hívja össze haladéktalanul a pedagógus sztrájkbizottságot. Megjegyezte: Sipos Imre helyettes államtitkárral történt megbeszélésünket a miniszterrel való személyes találkozó előkészítésének tekintik.

(MTI) 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu