Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A pedagógus-továbbképzéséről szóló rendelet módosítása
Forrás: EMMI, MTI  
2013.06.20. csütörtök
paragrafusok

A kormany.hu weboldalon az Emberi Erőforrások Minisztériuma közzétette a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló rendelet módosításáról szóló jogszabály tervezetét.

A dokumentum véleményezési határideje 2013. június 28., a véleményeket a jogalkotas@emmi.gov.hu e-mail címre lehet küldeni.

A tervezet szerint a pedagógus-továbbképzés az állami köznevelési közfeladat-ellátás keretében térítésmentesen, egyéb esetben költségtérítéses formában szervezhető.

Amennyiben a pedagógus nem az állami köznevelési közfeladat-ellátás ingyenes továbbképzésén vesz részt, a költségekhez hozzájárul a központi költségvetés, de azokhoz hozzájárulhat a munkáltató is. A más által nem fedezett költségeket a résztvevő viseli - olvasható.

Ha a pedagógus a nevelő- és oktatómunkáját több mint hét éve ugyanazzal az iskolai végzettséggel és szakképzettséggel látja el olyan továbbképzésben kell részt vennie, amely hozzájárul az alapképzésben megszerzett ismeretek és jártasság megújításához, kiegészítéséhez. E rendelkezést alkalmazni kell akkor is, ha "a szakmai megújító képzésben" való részvétel óta legalább tíz év eltelt.

A hétévenkénti továbbképzés a 2013. augusztus 31-éig megkezdett nevelő- és oktatómunkát segítő, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítés elvégzését igazoló okirat megszerzésével is teljesíthető.

A dokumentum rögzíti, hogy a nevelési-oktatási intézmény vezetője a pedagógiai program figyelembevételével középtávú, öt évre szóló továbbképzési programot készít. A programot a nevelőtestület véleményének kikérését követően a fenntartó fogadja el. A továbbképzési időszak a program elfogadását követő év szeptember hónap első napján kezdődik, és az ötödik év augusztus hónap utolsó munkanapján fejeződik be. A továbbképzési program felülvizsgálata - a fenntartóval egyeztetve - évente egy alkalommal lehetséges.

A fenntartó meghatározhatja továbbá azokat a szakvizsgára történő felkészítéseket és továbbképzéseket, amelyeken való részvételhez támogatást nyújt.

A fenntartó a köznevelési törvény alapján ellenőrizheti a továbbképzési program és a beiskolázási terv, valamint a pedagógiai program, összhangját, valamint a program és a beiskolázási terv végrehajtásának törvényességét. Amennyiben a nevelési oktatási intézményt nem az állami intézményfenntartó központ tartja fenn, a költségvetés terhére vonatkozó kötelezettségvállalás szabályainak megtartását is.

A javaslathoz készült háttérvizsgálat szerint ha a módosítás elmaradna, nem kerülne összhangba a kormányrendelet a nemzeti köznevelési törvénnyel, az akkreditációra benyújtott programok bírálati szempontjai nem egyszerűsödnének, és a továbbképzés ellenőrzése sem lenne teljes körű.

 

A kormányrendelet tervezete és a költségvetési hatásvizsgálat letölthető portálunkról is:

Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu