Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Közlemény a pedagógusok béremeléséről
2013.09.23. hétfő
ff címer

Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság közleményt jelentetett meg 2013. szeptember 20-án, mely szerint a pedagógushivatást támogató előmeneteli rendszer bevezetése a tiszteletről és a nagyrabecsülésről szól.

A közlemény:

A pedagógushivatást támogató előmeneteli rendszer bevezetésével a kormány kiszámítható és biztonságos életutat, tisztességes bérezést biztosít az óvodapedagógusok, tanítók, tanárok számára.

Szeptember elsejétől az átlagosan 34 százalékos pedagógus-béremelés az első lépés azon az úton, amely a tanító emberek munkáját jelentőségével arányosan elismerő bérezéshez és a kiszámítható, nagyobb teljesítményre ösztönző előmeneteli rendszer kiteljesedéséhez vezet. Az idei emelést követően a pedagógusok bére 2017-ig minden tanév kezdetén a jogszabályba foglalt mértékkel növekszik. 

Szeptembertől valamennyi pedagógus besorolása szerint azonos kategóriába történik, de oly módon, hogy a béralap figyelembe veszi a képesítést és a pályán eltöltött időt.

Az új bérrendszer véget vet annak a megalázó gyakorlatnak, hogy a pedagógusok azonos munkájukért különböző fizetést kapnak.  Felszámolja az aránytalan, már-már elfogadhatatlan nagyságrendű, minőségrontó túlmunka önkéntes vagy kényszerű vállalásának lehetőségét. 

A Nemzeti Pedagógus Kar létrehozása, amely az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó pedagógusok autonóm köztestülete lesz hozzájárul a pedagógus hivatás társadalmi megbecsülésének növeléséhez.

A kar működési rendjének kialakítása, tisztségviselőinek megválasztása a pedagógusok döntése alapján történik.

A Nemzeti Pedagógus Kar megteremti a lehetőségét annak, hogy a jövőben a hivatásukat érintő, munkájukat szabályozó törvénytervezeteket, jogszabályokat a legilletékesebbek, maguk a pedagógusok véleményezhetik, az oktatást irányító miniszter szakmai partnereként jogszabályok készítését, módosítását is kezdeményezhetik.

Megengedhetetlen az a hazugságokkal teli kampány, amelyet azok a politikai erők indítottak, akik százával zárták be az iskolákat, több mint tízezer pedagógust bocsátottak el, elvonták a 13. havi bérüket. Akik semmibe vették a pedagógusok véleményét, szakmai kérdésekben elvonták tőlük a döntések jogát, a hivatás gyakorlóit az értelmiségi átlagbér töredékéért dolgoztatták.

A kormány intézkedései egyértelművé teszik, hogy lezárult ez a korszak. Minden egyes lépés a pedagógusok iránti tiszteletet és nagyrabecsülést fejezi ki.

(EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu