Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A kormányzati intézkedések a pedagógusmunka elismerését tükrözik
2013.09.26. csütörtök
ff címer

Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság közleményt jelentetett meg a pedagógusmunka megbecsülését tükröző kormányzati intézkedésekről.

 

A közlemény:

A kormány idén 32,5 jövőre 150 milliárd forinttal több pénzt fordít a pedagógusok bérére, kifejezve nagyrabecsülését a pályán lévők iránt és elismerve a nevelési-oktatási munka fontosságát. A pedagógusok fizetése szeptembertől átlagosan 34 százalékkal, 2017-ig pedig minden tanév kezdetén a jogszabályba foglalt mértékkel növekszik.

A kormány véget vet annak a megalázó gyakorlatnak, hogy a tisztességgel és becsülettel dolgozó pedagógusok munkájukért eltérő díjazást kaphassanak. Biztonságos életutat garantál és megteremti annak feltételeit, hogy a pedagógusok a gondjaikra bízott gyerekekre összpontosíthassák figyelmüket.

A pedagógusok új munkarendje nevesíti a korábban is munkakörük ellátásához tartozó feladatokat, de egyetlen új feladatot, elvárást sem tartalmaz. A magasabb bérezéssel, az elvállalható túlóra mennyiségének korlátozásával a kormány megszünteti még a lehetőségét is annak, hogy a tanárok önként vagy kényszerű vállalás alapján aránytalan, a minőség rovására menő túlmunkát végezhessenek.

A pedagógustársadalom többségének régi kívánsága teljesül a kamara szerepét betöltő Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásával. A Kar megteremti a lehetőségét annak, hogy a jövőben a hivatásukat érintő, munkájukat szabályozó törvénytervezeteket, jogszabályokat a legilletékesebbek, maguk a pedagógusok, s nem felhatalmazásuk nélkül a nevükben eljáró változó legitimitású szervezetek véleményezhetik. Mi több, a Kar az oktatást irányító miniszter szakmai partnereként jogszabályok készítését, módosítását maga is kezdeményezheti.

A köznevelés megújításával a kormány a gyerekeknek jó, esélyt kiegyenlítő óvodákat, iskolákat, a pedagógusoknak tisztességes megélhetést, tervezhető jövőt, nagyobb szakmai beleszólást, társadalmi megbecsültséget biztosít.

(Köznevelésért Felelős Államtitkárság)

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu