Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tájékoztató a pedagógusok alapilletményének emeléséről
Forrás: MTI / EMMI  
2013.07.10. szerda
sajtotajek_bu

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől, s ezt követően további négy éven keresztül minden szeptemberben lesz béremelés - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán a tatabányai Árpád Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés. Úgy fogalmazott, hogy a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere.

Az új rendszer igazságosabb, mert megszűnnek a korábban jellemző kirívó eltérések a bérekben, amelyek sokszor nem a pedagógus valódi munkája alapján differenciálódtak, hanem az alapján, hogy az önkormányzatnak milyen anyagi lehetőségei voltak. A korábban a köznevelési törvényben meghatározott körön kívül az életpálya rendszerét a Kormány kiterjeszti minden pedagógus munkakörben dolgozóra, beleértve az óvodapedagógusokat, iskolapedagógusokat, a szakszolgálatban dolgozókat (pl. logopédus, gyógytestnevelő) és szakmai szolgáltatásban dolgozókat is.

A miniszter szerint az új rendszer jobb munkaidő-kihasználtsághoz, magasabb teljesítményhez magasabb bért társít, megszűnnek a kiszámíthatatlan túlórák, megszűnnek a munkáltatói döntésen alapuló ad hoc jellegű, olykor igazságtalan kifizetések vagy ki nem fizetések. A pedagógustársaikhoz képest aránytalanul magas fizetést kapott, csupán mintegy 1%-nak nem növekszik a fizetése. Minden gyerek egyenlő eséllyel indul az iskolarendszerben, a továbbtanulása nem függ a pedagógus megbecsülésétől. Maradéktalanul érvényesül gyermekeink joga a jó minőségű neveléshez, oktatáshoz.

Az új rendszer kiszámíthatóbb, mert minden pedagógus tudja, hogy milyen bérre számíthat munkájáért, megszűnik az egyenlőtlenség. A pedagógusok minősítésével a szülő garanciát kap arra, hogy a gyereke megfelelő minőségű oktatást kap. A szakmai munka azonos megítélésen alapul, s minden pedagógus időben megkapja az őt megillető bért, nem függ többé az önkormányzat anyagi helyzetétől, hiszen a Klebelsberg-rendszer felállítása előtt több esetben előfordult, hogy hetekig, hónapokig nem érkezett meg a pedagógusok fizetése.

Balog Zoltán hozzátette, az idei emelés mellett négy éven át "évenként minimum öt, de átlagosan tíz százalékkal" növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején.
A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét - tette hozzá.
Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak. 

A pedagógustársadalom is strukturálódni fog: az új elemként megjelenő mesterpedagógus fokozat nagyobb megbecsültséggel és szakmai elismertséggel jár, folyamatosan fejlődő, képzett tanárokat kapnak a diákok. A Klebelsberg-ösztöndíj 2013. szeptemberi bevezetésével a tanárképzésben részt vevő diákok ösztöndíjat kapnak, ez által ismét népszerűbbek lesznek a tanárszakok, a létrejövő Nemzeti Pedagógus Kar pedig hozzájárul a magas színvonalú munkavégzéshez és a teljesítmény elismeréséhez.

A sajtótájékoztatón bemutató prezentáció >>

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára a sajtótájékoztatón "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.
Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.
Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője. 
Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet - ismertette Hoffmann Rózsa.

 

Rendezvénynaptár
<2019. november>
HKSzCsPSzV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu