Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Reflexiók - a pedagógusbérek emeléséről
2013.07.11. csütörtök
pénz

Az emberierőforrás-miniszter bejelentéséhez kapcsolódóan - mely szerint átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől -Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter  megerősítette, hogy rendelkezésre áll a szükséges fedezet a pedagógusok bértábla bevezetésére.

A nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek szerdán adott interjúban leszögezte: a kormány továbbra is 2,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt tervez 2013-ban és 2014-ben. "Egyelőre nincs olyan feladata a minisztériumnak, hogy újraértékelje az államháztartási hiány mértékét" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy jelenleg olyan minimális mértékűek az elmozdulások a költségvetés egyes sorai között, hogy ezek hatását összesítve, nagyjából a tervezett szinten lehet az év végén a hiány.
"A május 10-i kormányzati döntéssel, valamint a júniusban előterjesztett, júliusban elfogadott egyenlegjavító intézkedésekkel együtt a magyar költségvetés biztosít arra fedezetet, hogy ez a pedagógus bértábla ezekkel az arányokkal el tudjon indulni" - közölte a miniszter.
A pedagógusok béremelésének távlati hatásairól elmondta: a 2015 és 2017 közötti, évi 10 százalékos béremelés évente mintegy 45-50 milliárd forintnyi többletbért jelent a pedagógusoknak.
A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a pedagógusokkal szemben jelentős elmaradást kell pótolni, hiszen "az uniós tagországokkal való összehasonlítás azt mutatja, hogy a pedagógusok a feladataikhoz viszonyítva rosszabb bérhelyzetben voltak, mint akár a többi közép-európai országban".
Kijelentette: a lépcsős bevezetés a költségvetés számára többletterhet nem jelent. "Még azok a tételek is, amelyek elindítása későbbre került, mint ahogy azt a kormány várta - az e-útdíj vagy a pénztárgépek központi bekötése -, sem jelentik azt, hogy a kormány ne tudná kényelmesen tartani a három százalék alatti hiánycélt" - fogalmazott Varga Mihály. 

***

A béremelést több szervezet üdvözölte, az életpályamodell megvalósításával azonban nem minden párt, illetve szakmai szervezet ért egyet.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta: a pedagógusok örülnek a nettó 40-60 ezer forintos béremelésnek, de az új rendszer nagy hibája, hogy az nem ismeri el a minőségi munkát, nem sarkallja jobb teljesítményre a pedagógusokat. Szerinte arra lenne szükség, hogy legyen "egy tisztességes alapbér", ehhez jöjjenek hozzá a pótlékok, amelyek elismerik a többletmunkát, a felelősséget például az igazgatók vagy osztályfőnökök esetében.     
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László azt mondta: nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok. Hozzátette, 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Mendrey László szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd.
Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője közölte: a Fidesz a kormányra kerülése óta készült a tanárok fizetésének emelésére, ám ehhez meg kellett várni a gazdaságpolitikai eredményeket. "Végre eljött a pedagógusok ideje" - fogalmazott. Összesen 150 ezer pedagógus bére nőhet a következő időszakban, ezzel ugyanennyi család életkörülményei javulhatnak - tette hozzá.
Hiller István (MSZP) sajtótájékoztatón azt mondta: helyeslik a pedagógusbérek emelését, de ugyanilyen fontosnak tartják a felsőoktatás működési nehézségeinek orvoslását is.
Az Együtt-PM politikusai, Szelényi Zsuzsanna és Karácsony Gergely közleményükben azt hangsúlyozták: a tanárok fizetése az infláció miatt 31 százalékot veszített értékéből az elmúlt öt évben, ezt alig pótolja a mostani emelés, "de ha a béren kívüli juttatások, a túlórapénz és az egyes önkormányzatok által korábban folyósított juttatások elvesztését is számításba vesszük, akkor még mínuszban is lesznek a pedagógusok".
Dúró Dóra (Jobbik) országgyűlési képviselő közleményében azt írta: a Jobbik úgy véli, Balog Zoltán bejelentésével bebizonyosodott, hogy a Fidesz-kormány nem képes tartani a pedagógusoknak tett ígéretét, és a növekedő terhekkel arányban nem tudja bevezetni a tervezett, teljes béremelést.
Több szervezet, az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége és a Szülői Közösségek Egyesülete is üdvözölte a pedagógusbér-emelésről szóló bejelentést.
A Történelemtanárok Egylete viszont "óvatos kivárással" viszonyul az őszi béremeléshez és azt is kiemeli, hogy nőni fognak a tanárok feladatai.
Gyertyás János, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja azt közölte: kiszámíthatónak, biztosnak kell lennie a szakmának, hogy a tanárok ne vállaljanak másodállásokat. Szerinte a kiszámíthatóság megteremtése után a stabilitást kell elérni, hogy a mostani fiatalok számára újra vonzóvá tegyék a pedagógus pályát.

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu