Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Regionális tájékoztató a kísérleti tankönyvekről
Forrás: OFI   Szerző: Végh Györgyi
2014.06.17. kedd
kiserleti_tk

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) regionális tájékoztatót rendezett 2014. június 16-án Budapesten „A Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő tankönyv-, taneszköz-, és Nemzeti Közoktatási Portál fejlesztése” kiemelt uniós projektről.

Tájékoztató nap Budapesten Következő>>

A Budapesten tartott műhely-konferencia annak a tízállomásos regionális tájékoztató sorozatnak az első rendezvénye volt, amely az OFI projektjének keretében készülő kísérleti tankönyveket kívánja bemutatni az ország nyolc nagyvárosában a könyveket ősztől használó pedagógusok számára. (A rendezvényekre a regisztráció már lezárult.)

Kojanitz László, a projekt szakmai vezetője a plenáris előadásában részletesen ismertette a kísérleti tankönyvek stratégiai tervezését és a tananyagfejlesztés elméleti koncepcióját, hangsúlyozva az új megközelítéseket, amely tartalmilag és a munkafolyamatot illetően is jellemző.
Elmondta, hogy a tankönyvek fejlesztése három szakaszra tagolható: a könyvek elkészítése, az egy tanéves kipróbálás, majd az ezután történő átdolgozás. Ennek a folyamatnak az értelmében a kísérleti tankönyvekből a 2016/17-es tanévben válnak leghamarabb ún. újgenerációs (tartós) tankönyvek.

Az új kísérleti tankönyvek kielégítik azt a régóta tartó elvárást is, hogy a tankönyvek alapjául olyan háttértanulmányok szolgáljanak, amelyek a valós és megalapozott pedagógiai igényeket jelenítik meg. Ezért a kísérleti tankönyvek koncepciói több egyetem által készített háttéranyagokon nyugszanak, amelyek egyrészt a korábbi problémák megoldására adnak javaslatokat, másrészt adaptálják a nemzetközi trendeket a hazai viszonyokra. A tanulmányok az Új Pedagógiai Szemlében hamarosan megjelennek. A tantárgyi koncepciókon felül készült egy holisztikus szemléletű koncepció is, amelynek célja volt olyan általános irányelvek lefektetése, melyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az új kísérleti tankönyvek valóban minőségükben és szemléletükben is elkülönüljenek a korábbi tankönyvektől.

Kojanitz László elmondta, hogy a kísérleti tankönyvek a nyomtatásba kerüléssel egy időben elérhetők lesznek az OFI honlapján június végétől pdf formátumban. A szakmai vezető előadásában kitért a kipróbálás megvalósítására is. Az OFI tantárgyanként 50-50 pedagógussal köt szerződést, akik a következő tanévben folyamatosan együtt dolgoznak az OFI fejlesztésért felelős munkatársaival. Végezetül hangsúlyozta, hogy a szakmai célkitűzés nem a tökéletes tankönyvek elkészítése volt, hiszen ez lehetetlen, hanem az, hogy a kísérleti tankönyvek megbízható tudást adjanak, felkeltsék a tanulók figyelmét érdekességükkel és régóta kívánatos szakmai újítások terepei legyenek.

A konferencia anyagát hamarosan közzéteszik az OFI honlapján, illetve a nagy érdeklődésre való tekintettel további tájékoztató napokat szerveznek augusztus folyamán.

A kísérleti tankönyvekkel és a tájékoztató napokkal kapcsolatos kérdések írásban a kiserletitankonyv@ofi.hu címen vagy a +36-70-491-0507-es telefonszámon tehetők fel.

A tankönyvekkel kapcsolatos koncepció  >>

A tankönyvek szerzőinek, szerkesztőinek listája >>

 

 ***

A rendezvény második felében szekció-előadások keretében az egyes alkotó- és vezetőszerkesztők, valamint tananyagfejlesztők mutatták be a fejlesztés koncepcióit és a már elkészített kísérleti tankönyvek mintaoldalait.

 

Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu