Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Átadták a Solt Ottília-díjakat
2009.01.08. csütörtök
Solt Ottilia

Hárman vehették át a Solt Ottília-díjat a hazai és külföldi kisebbségek oktatásában, a hátrányos helyzetű tanulók támogatásában és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben kifejtett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként Szüdi János közoktatási szakállamtitkártól szerdán Budapesten.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint az idén Deliné Fráter Katalin főiskolai tanár, Kovács József Hontalan író és a martonvásárhelyi Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon részesült az elismerésben.

A Solt Ottília-díjat az oktatási és kulturális miniszter évente három személyiségnek, illetve intézménynek adományozza egy szakmai kuratórium javaslatára.

Deliné Fráter Katalin a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Hajdúböszörményi Pedagógiai Főiskolai Karának főiskolai tanára. A méltatás szerint a kar kiemelkedő oktatója, különösen a hátrányos helyzetű, kisebbségben élő gyermekekkel és családjukkal való foglalkozásban nyújtott magas színvonalú szakmai teljesítményt.

Kovács József Hontalan író, költő, az Eötvös József Cigány-Magyar Pedagógiai Társaság alapító tagja. A társaság munkájában jelentős szerepet vállalt a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában. A cigány kultúrkincs folyamatos bemutatásával, írói munkásságával hozzájárult az előítéletek csökkentéséhez, a hátrányos helyzetű gyermekek neveléséhez.

A martonvásárhelyi Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon nevében Orbánné Molnár Anikó igazgató vette át a díjat. Az iskola 2005-ben bekapcsolódott a Salva Vita Alapítvány Munkahelyi Gyakorlat programjába, amely elősegíti, hogy valódi munkahelyeken próbálják meg az értelmi sérült fiatalokat foglalkoztatni, esélyt adva arra, hogy megismerkedhessenek a munka világával.

Solt Ottília 1944-ben született. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) magyar-filozófia szakán végezte. 1989-től az ELTE Szociológiai Intézetének tudományos munkatársa volt. Kutatási területe 1970-től a magyarországi szegénység, a cigányság helyzete, a gyerekek viszonyai, iskolai beilleszkedése, teljesítménye volt. 1979-ben hozta létre a szegényeket támogató alapot és részt vett a Beszélő című lap szerkesztésében. Az SZDSZ-nek alapító tagja, 1990-1994 között országgyűlési képviselője volt. 1997. február 1-jén hunyt el.

 

[Forrás: Népszava online]

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu