Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A közoktatási intézmények teendői
2009.05.05. kedd
okm_logo

Az OKM Közoktatási Szakállamtitkár Titkárságának közleménye a 2009. május 8-ai általános, országos sztrájkkal kapcsolatosan:

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában az érintett napon megtarthatók-e a tanítási órák.

Abban az esetben, ha a hiányzók és bejárók magas száma miatt az igazgató arra a következtetésre jut, hogy nem, akkor a közoktatásról szóló törvény 54. §-ának (1) bekezdése alapján rendkívüli tanítási szünetet rendelhet el.

A sztrájk miatt kieső tanórákat oly módon kell pótolni, hogy a tanév rendjében meghatározott tanítási napok száma teljesüljön. A rendkívüli tanítási szünet elrendelése nem mentesíti az iskolákat a közoktatásról szóló törvény 41. §-ának (5) bekezdésében meghatározott kötelezettség alól: gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről. Amennyiben nincs szükség tanítási szünet elrendelésére, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni.

Ha a sztrájk miatt az iskola, óvoda, kollégium alkalmazottai nem, vagy csak késve érkeznek be a közoktatási intézménybe, a távolmaradást igazolt távolmaradásnak kell elfogadni. Tekintettel arra, hogy a közoktatásról szóló törvény értelmében a pedagógusok tanítási időkeretébe csak a ténylegesen teljesített tanítási, foglalkozási órák számíthatók be, a sztrájk napjára tervezett órákat teljesítésként nem lehet figyelembe venni. A nevelési-oktatási intézmény vezetője azonban a fenntartó egyetértésével dönthet úgy is, hogy a sztrájk miatt kiesett tanítási (foglalkozási) órákkal az érintett pedagógusok már megállapított tanítási időkeretét csökkenti, így őket nem éri hátrány.

Abban az esetben, ha az iskolában a pedagógusok kapcsolódnak a sztrájkfelhíváshoz, az igazgatónak ugyancsak mérlegelnie kell azt a kérdést, hogy el kell-e rendelnie a rendkívüli tanítási szünetet. A sztrájk-törvény szerint a dolgozót a sztrájk miatt kiesett munkaidőre díjazás nem illeti meg.

Az írásbeli érettségi vizsgák biztonságos lebonyolítása érdekében (amennyiben a sztrájkok miatt a tömegközlekedés menetrendszerű működésére nem lehet biztosan számítani), kérjük az intézményvezetőket, hogy hívják fel a vizsgázók és szüleik figyelmét arra, hogy az érettségi írásbelikre vonatkozóan feltétlenül előre tervezzék meg a vizsgahelyszínekre történő utazást arra az esetre is, ha a közlekedési rendszer valamelyik eleme aznap kiesne.

Kérjük az intézményvezetőket továbbá, hogy az iskola szervezési és infrastrukturális eszközeivel élve támogassák a vizsgázókat (pl. a bejáró tanulók számára kollégiumi férőhely biztosításával), s ha szükséges, lehetőség szerint segítsenek bevonni a szülőket is a felmerülő utazási és elszállásolási problémák megoldásába (pl. utazás közös gépkocsival, osztálytársak elszállásolása a vizsga előtti napon).

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érettségi vizsgák lebonyolítása során minden aktuális és az iskolák számára sürgős üzenetet az Oktatási Hivatal az ADAFOR programon keresztül juttat el a vizsgaszervező intézményekhez.

Oktatási és Kulturális Minisztérium
Közoktatási Szakállamtitkár Titkársága


Forrás: OKM

Rendezvénynaptár
<2019. július>
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu