Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Korszerű szakképzés – Biztos pályakezdés
A biztosan és legjobban megtérülő befektetés
2009.02.06. péntek
TÁMOP szerződés aláírása1 - 2009.02.06.

A válságkezelés fővárosi útja: mintegy 9 milliárd forint az oktatásra

Az Európai Unió Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében, szakmai munkája fejlesztésére hat fővárosi szakképző-központ (TISZK) nyert el, összesen mintegy 1,4 milliárd forintot.

Decemberben a Dél-budai, a Petrik és a Humán TISZK kötötte meg az egyenként több mint 200 millió forintról szóló támogatási szerződést, 2009. február 6-án pedig az Építőipari, a Gundel és a Szily TISZK vezetője és Horváth Csaba oktatásügyért felelős főpolgármester-helyettes aláírásával zöld utat adott a megújulásra.

A Fővárosi Önkormányzatnak a 2007 szeptemberében hatályba lépett szakképzési törvény és a főváros szakképzés-fejlesztési tevében foglaltaknak megfelelően, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében lehetősége nyílt arra, hogy jelentős külső pályázati forrást vonjon be szakképző iskolái és szakképzési rendszere átalakítására, fejlesztésére.

Az eddig elnyert pályázatok 8,4 milliárd forintos forrást biztosítottak a fővárosi szakképzés szakmai-módszertani munkájának és infrastruktúrájának fejlesztésére, amely eddig 50 intézményt és 33 ezer fiatal jelenét és jövőjét határozza meg.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében három fővárosi szakképző-központ számára teremtődött meg szakmai megújulás lehetősége 2008 decemberében a támogatási szerződés aláírásával.  A Dél-budai TISZK mintegy 225 millió forint, a Humán TISZK 248,5 millió forint, a Petrik TISZK pedig mintegy 219 millió forint birtokában kezdhette meg pályázati projektje megvalósítását. További három TISZK pedig 2009 februárjától láthat neki a munkának. A Gundel TISZK 244,4 millió forintot, az Építőipari TISZK mintegy 204 milliót, a Szily TISZK pedig 220 millió forintot fordíthat szakmai megújulására.

A fejlesztések az elméleti és gyakorlati képzés korszerűsítésére, a képzés és a munkaerő-piac közötti összhang megteremtésére, a kooperatív oktatási technikák elsajátítását segítő pedagógus tréningekre, a diákok fejlesztő táboraira és a felnőttképzésre irányulnak.

Horváth Csaba elmondta: „a főváros folytatja oktatási és szakképzési rendszerének történelmi léptékű megújítását, mert a mostani válság megerősítette: a tudás biztos és értékálló befektetés, amely mindig biztonságot és hasznot jelent a fővárosi fiataloknak és Budapestnek is. Budapesten az lehet a válságkezelés útja, ha milliárdokat fektetünk az oktatásba.”

        

Forrás: Budapest Főváros Önkormányzata 
             Főpolgármesteri Hivatal  
             Humán Várospolitikai Főpolgármester-helyettes

Rendezvénynaptár
<2019. szeptember>
HKSzCsPSzV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu