Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A kultúra ügynökei: a művészetközvetítés új útjai - információs nap

A rendezvény az alap- és középfokú oktatási intézmények, valamint a helyi és az országos hatáskörű kulturális szervezetek legjobb és legeredetibb művészetoktatási programjaiból válogat. A német és magyar szakemberek részvételével zajló összejövetel középpontjában a több művészeti ágat magukba foglaló projektek állnak.

Helyszín: Művészetek Palotája, 1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
Kezdete:2012.10.27. szombat 10:30
Vége: 2012.10.27. szombat 15:35

Az egyes projekteket bemutató rövidebb prezentációk és a vitafórumok mellett egy különleges formátum, a World café kiscsoportos kerekasztal-beszélgetések keretében a személyes tapasztalatcseréjére is lehetőséget nyújt. A szervezők reménye szerint a közös gondolkodásból gyümölcsöző együttműködések is születnek.

Részletes program:

10.00 Köszöntők

Jutta Gehrig – igazgató, Budapesti Goethe Intézet
Káel Csaba – vezérigazgató, Művészetek Palotája

1. rész: 10:30-13.00 „Egymásra hangolva“

Moderátor: German Kinga – egyetemi adjunktus, Elméleti Intézet, MOME

10.30-11.00 Minőség fiatal füleknek, Netzwerk Junge Ohren bemutatkozik

Dr. Ingrid Allwardt  – igazgató,  Netzwerk Junge Ohren

A „netzwerk junge ohren“ (fiatal fülek hálózat) a zeneközvetítés iránt elkötelezett egyesületként a tartalmakra és kommunikációra koncentrál, s nemcsak a német nyelvű országokban, de egész Európában figyelemmel követi a zenei élet fejlődését és tendenciáit. Az egyesület által szervezett két verseny, a YEAH! Young EARopean Award és a jop! junge ohren preis a minőség felmérését, a projektek archiválását és a kiemelkedő projektek népszerűsítését szolgálja. A „fiatal fülek“-díj évente négy kategóriában kerül kiosztásra: témánk szempontjából a „zene & média“ kategóriát érdemes kiemelni, amely olyan példákra fókuszál, amelyek a koncerteken túlmenően, audiovizuális vagy digitális médiák alkalmazásával szélesítik a gyerekeknek és fiataloknak szóló zenei kínálatot.

11.00-11.20 Ludwig Múzeum & Művészetek Palotája közös nyári tábora

Hemrik László – múzeumpedagógiai osztályvezető, Ludwig Múzeum

Körmendy Zsolt – művészeti szerkesztő, családi és ifjúsági programok, Művészetek Palotája

Első alkalommal csatlakozott a Müpa a Ludwig Múzeum által már több éve megrendezett nyári gyerektáborhoz, amelynek célja, hogy közösen végzett alkotómunka által kerüljenek közel a gyerekek a művészethez, annak autentikus közegében, a kiállító teremben – illetve ez évtől a hangversenyteremben is. A tábor kettős tematikájában következetesen végigvezetett párhuzamosság jelent meg: egy-egy napi téma mind a képzőművészet és a múzeum, mind a zene és a koncertterem oldaláról feldolgozásra került.

11.20-11.30 Kérdések és válaszok a szekció előadásai kapcsán

11.30-13.00 World café kerekasztal-beszélgetések (kávézással egybekötve)

A World café módszer célja, hogy összehozzon embereket, akik lényeges szakmai kérdéseket vethetnek fel, és ezek mentén alakítanak ki dialógusokat. A beszélgetések témáiban a kisebb asztaltársaságok elmélyednek, és maguk is grafikus jegyzeteket készítenek az asztalokat beterítő nagy papírlapokra. A beszélgető csoportok meghatározott idő után feloszlanak, az asztal témájáért felelős „asztalgazda” kivételével mindenki új asztalt, új asztaltársaságot keres magának. Így lehetővé válik, hogy az egyes beszélgetések tanulságai terjedjenek, keveredjenek, egymáshoz kapcsolódjanak és épüljenek. Az oldott, informális „kávézó hangulat” segít a legmélyebb rétegek megmozgatásában. A beszélgetések végeztével az „asztalgazdák” összegzik a beszélgetéseket, akik mind a szakma tekintélyes képviselői.

13.00 Ebédszünet

2. rész: 14.00 -15.35 „Több szólamban”

Moderátor: German Kinga – egyetemi adjunktus, Elméleti Intézet, MOME

14.00-14.20 Kultúrtörténet középiskolásoknak - Ödipusztól Árpádházi Szent Erzsébetig a történelem, a művészettörténet, az irodalom és a zene eszközeivel 

Nagy Barbara – kultúrtörténet szaktanár, Képző- és Iparművészeti Szakiskola és Kollégium

A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola (közismert nevén Kisképző) tanári kara 4 évvel ezelőtt kezdett kísérletezni egy olyan szintetizáló tantárgy bevezetésével, amelyben a történelem és különböző művészeti ágak szemszögéből mutatnak be egy-egy, az európai kultúrában kulcs fontosságú személyiséget, időszakot, illetve történetet. Az előadó az eddigi tapasztalatok ismertetése mellett beszámol egy ilyen, vagy ehhez hasonló tantárgy bevezetésének gyakorlati feltételeiről is.

14.20-14.40 Gegengeschenk (2009) kontra TabuScript (2010-2011)– kortárs képzőművészeti „modell-projektek” Németországból.

Lájer Veronika – szabadúszó művészettörténész, kulturális menedzser Brémából, (vendégoktató, Elméleti Intézet, MOME)

Az előadás tárgya két kiállítás és a két performance bemutatása, melyek mindegyike fiatal művészek, kurátorok és kulturális menedzserek részvételével, német kulturális intézményi keretek között, sajátos együttműködési „modell-projektként” valósult meg.

A nézőpont ezúttal áthelyeződik a kiállítások külföldi helyszíneire, a stuttgarti Wir sind Babel Lichtbildnerei (kiállítás: Gegengeschenk 2009) és a stuttgarti Gedok e.V. (kiállítás: TabuScript 2011) kiállítóterébe. Az előadó keresi a módszertani választ arra a kérdésre, hogy milyen mélységig vihető egyetemi hallgatók elé egy kiállítási projekt - kísérő eseményekkel (performance) bővített - dokumentációja, mint „esettanulmány”? Válaszát egyéni módszeréből kiindulva, a fenti két kortárs képzőművészeti „modell- projekt”-en keresztül szemlélteti.

14.40-15.00 A MUS-E program Magyarországon - Multikulturális összművészeti program az iskolákban

Kravalik Brigitta – a magyarországi Mus-e program operatív vezetője

A MUS-E (Musique-Europe) programot 1993-ban Yehudi Menuhin indította útjára, amelynek célja az elfogadásra, kreativitásra nevelés a művészetek által. Menuhin alapgondolata szerint a művészet és az iskola egymás kölcsönös gazdagításának az eszközévé válik oly módon, hogy az iskolákban hivatásos művészek autentikus módon olyan ismereteket és értékeket közvetítenek, amelyek által a gyermekek betekintést nyernek egy tágabb világba. A kisdiákok ezáltal olyan eszközökhöz jutnak, amelyek segítik tevékenységük kiszélesítését, aktív részvételüket a közösségi munkában, kreativitásuk kibontakozását, életminőségük javítását.

15.00-15.20 A KÁVA - a Résztvevő Színháza tevékenységének bemutatása a Gubanc című színházi programon keresztül

Romankovics Edit – KÁVA kulturális műhely színész-drámatanára

A társulat 15 éve hoz létre színházi nevelési programokat gyerekek és fiatalok számára. A folyamatos innovációra törekvő szervezet művészetpedagógiai missziója mellett az utóbbi években egyre nyitottabban fordul a felnőttek felé is: társadalmi fórumot, közösségi teret hozva létre a színházban.

A Gubanc elnevezésű komplex színházi program ötvözi e fenti törekvéseket, hiszen családi változatában gyerekek és szülők együtt játszanak a színészekkel. A színházi játék résztvevői egy mese kapcsán közösen gondolkodnak, és arra a kérdésre keresik a választ: Mit tehetünk a felettünk álló elnyomó, gonosz hatalommal szemben?  

15.20 -15.35 Kérdések és válaszok a szekció előadásai kapcsán 

15.35 Zárszó

German Kinga – egyetemi adjunktus, Elméleti Intézet, MOME

16.00 Kávészünet (P’art café)

16.30 Bemutatkozik a drámapedagógia a Nemzeti Színházban

Perczel Enikő – dramaturg, fordító, Nemzeti Színház

A beszélgetés nyelve német és magyar, szinkrontolmácsolást biztosítanak.

 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu