Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A magyar nyelv napja

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el azt az országgyűlési határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja.

Helyszín: Országszerte
Kezdete:2012.11.13. kedd 0:01
Vége: 2012.11.13. kedd 23:59

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter felhívást tett közzé a magyar nyelv napjának méltó, ünnepélyes keretek között történő megünneplésére.

"Nyelvében él a nemzet” - (Széchenyi István)

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án egyhangú szavazással fogadta el azt az országgyűlési határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja. 1844-ben e napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

Ravasz László püspök mondta egyszer, hogy „a nyelvünk nagyobb kincsünk, mint a földünk, mert régibb s akkor is él, amikor a föld már nem a mienk. Nagyobb, mint történelmünk, mert a történelem a nyelvben elfér, de a nyelv nem fér el a történelemben.”  Majd így folytatja: „az egyetlen nemzeti vagyon, amelyből a szegény embernek is éppen annyi jut, mint a hercegnek, s csak annak nincs belőle semmije, aki maga dobta el magától.”
Valóban, nyelvünk az a nemzeti vagyon, melyet nem tudtak kiárusítani, csak leértékelni. A II. világháború után csak azok a nemzetek tudtak felemelkedni, amelyek ragaszkodtak saját szavaikhoz, nyelvükhöz és kultúrájukhoz. E népek a II. világháború után, minden kezdeti gazdasági nehézség dacára hihetetlen elszánással igyekeztek, hogy egyéni ízeiket, kincseiket, ízlésvilágukat, nyelvüket, vagyis a legbecsesebb nemzeti vagyonukat megőrizzék és másoknak is megmutassák. Azok az országok lettek igazán sikeresek a XX. század második felében, amelyek önazonosságukat és különleges kulturális értékeiket nemcsak megőrizték, de meg is erősítették. Nincs siker és nincs gazdasági felemelkedés a nemzeti nyelv és kultúra megtartó ereje nélkül. Ha leromlik a nyelv, elsivárosodik a kultúra, nem virágozhat a gazdaság sem, s nem erősödhet a nemzet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Anyanyelvápolók Szövetsége közös kezdeményezéséből szüleletett ünnepnap lehetőséget teremt arra, hogy nemzeti nyelvünket évente legalább egyszer középpontba állítsuk. A magyar nyelv napját megünnepelik mindazok, akik felelősséget éreznek nemzeti nyelvünkért, akik magyarsághoz tartozásuk legfőbb tényezőjeként tekintenek rá.

Felkérem az intézményeket, szervezeteket, és biztatom honfitársaimat, határainkon innen és túl, hogy 2012. november 13-án méltó keretek között ünnepeljék meg e jeles napot! Álljon előttünk mintaként a Magyar Országgyűlés példás egységben megszületett döntése, amellyel az országgyűlési határozatot megszavazta!

Vannak, akik nem csak használják, hanem viselik is a nyelvet, mint egy ünnepi ruhát, hogy mások is megcsodálhassák, mert a nyelvnek, ennek a gyönyörű szőttesnek közösségre van szüksége. Annál szebb, minél többen viselik, és szövik bele a saját gondolataikat.

Balog Zoltán

 

Rendezvénynaptár
<2020. augusztus>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu