Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A gyermekjogok érvényesülését sürgeti az ombudsman
2013.01.14. hétfő
alapjogok_biztosa_logo

Szabó Máté alapvető jogok biztosa szerint a gyermekbarát igazságszolgáltatásra vonatkozó nemzetközi jogi kötelezettségek hazai végrehajtásának jelenlegi gyakorlata több ponton szemben áll a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelményével, a gyermek mindenekfelett álló érdekével, veszélyezteti a védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

Az Európa Tanács Gyermekbarát Igazságszolgáltatásról szóló Iránymutatásának érvényesülését vizsgálva Szabó Máté ombudsman emlékeztetett a megfelelő képzési programok és eljárások, a különféle szakmai területeket átfogó közös értékelési keretrendszer, valamint monitoring rendszer kidolgozásának fontosságára. Ezt a közigazgatási és igazságügyi miniszter figyelmébe is ajánlotta, és azt is javasolta neki, hogy fontolja meg a szabálysértési törvény módosítását, amelynek révén a gyermekek szabálysértési eljárásaiban is alkalmaznák a mediációt – azaz a minden érintett fél számára elfogadható külső közvetítő megoldáskeresését.

Az ombudsman felkérte a belügyminisztert, hogy civil szervezetek bevonásával elemezze, miért húzódnak el a kísérő nélküli kiskorúak menekültügyi eljárásai, tegye lehetővé, hogy soron kívül, ellenőrizhető módon intézkedjenek az ilyen kiskorúak esetében.

Az alapvető jogok biztosa megfontolásra javasolta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának, hogy a médiaszolgáltatóknak szervezzen képzést a fiatalkorúak és gyermekek médiabeli megjelenítését, szerepeltetését szabályozó előírások és a Médiatanács ezekhez kapcsolódó határozatainak bemutatására. Erre az ombudsman szerint azért volna szükség, mert egyes médiaszolgáltatók ismételten megsértik a gyermekek magánéletének és személyes adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szabályokat.

A jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201203070.rtf oldalon olvasható.

Forrás: OBH

Rendezvénynaptár
<2020. február>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu