Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Gyermekvédelem az MFPI-ben
2008.08.19. kedd

A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet keretein belül működő osztályunk feladata a gyermekvédelemben érintett intézmények szak-mai koordinációja, az együttműködés elősegítése, facilitálása, a megoldásközpontú szemlélet és az ehhez kapcsolódó módszertani eszközök terjesztése, továbbképzések szervezése, a szakmaköziség megteremtése a gondolkodásban és a gyakorlatban, valamint a civil szervezetek, illetve egyéb erőforrások bevonása a gyermekvédelmi tevékenységbe. Tevékenységünk folytonosságát az egyéni és csoportos tanácsadás, az esetmegbeszélő csoportok szervezése és bonyolítása, a meghatározott témák köré alakított munkacsoportok szervezése, szakmai irányítása és koordinálása jelenteti. Célcsoportjaink között kiemelt szerepet kapnak a nevelési-oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok, valamint a gyermekjóléti központok gyermekvédelmi szakem-berei. Szakmai segítséget szeretnénk nyújtani azoknak a családoknak is, akik gyermekvédelmi problémáinkkal felkeresnek bennünket.

Teamünk tevékenységének lényeges eleme a projektszerű építkezés.
Meghatározott projektjeink tematikusan dolgoznak fel problémákat, ráirányítják a figyelmet a gyermekvédelem neuralgikus pontjaira, és ezeken keresztül alaposabb szakmai irányvonalak és módszertani eszközök kidolgozását ösztönözzük.

Munkánk egyik legfontosabb rendeltetése, hogy szakmai közvetítő szerepet töltsünk be. Alapja a gyermekvédelmi intézményrendszer szereplőivel való kapcsolattartás, melyet a személyesség jellemez. Fontos szempont, hogy partnereink munkáját megismerjük, tapasztalatot cseréljünk, együttműködjünk a szakmai programok meg-valósításában.

Műhelyeket szervezünk, melyek nyitottak, egy-egy téma köré szerveződnek, a részt-vevők kreativitására és szakmai tapasztalataira építenek - ilyen pld. a "Gyermek-bántalmazás" munkacsoport, a Gyermekvédelmi felelősök munkaközössége stb. Az általunk szervezett különböző szakmai fórumok leggyakrabban alkalmazott formái a fókuszcsoportok, konszenzus csoportok, workshop-ok, konferenciák. Módszertani tevékenységünk másik fő iránya, hogy elősegítjük és részt veszünk a szakmai standardok, protokollok kialakítását célzó munkákban. Tematikusan összegyűjtjük az egyes problémák kezelésére alkalmazott egyedi megoldásokat, ellátásokat, szolgáltatásokat, és ezeket közreadjuk. A jó példákat feltárjuk, közzé tesszük (best practic). Szakmai adatbázisokat hozunk létre és juttatjuk el azok számára, akik az információkat használni tudják. Esetmegbeszélések, szupervíziók formájában a szakmai problémák kezelésében rendszeres támogatást nyújtunk. Tájékoztatjuk és formáljuk a szakmai közvéleményt, tematikus szakmai és tájékoztató össze-állításokkal, kiadványokkal. Fontos feladatunknak tekintjük a segítők számára nyújtott mentálhigiénés célú szolgáltatásainkat.

Tevékenységünk két kiemelt területe az agressziókezelés és a tehetséggondozás.

Konkrét, illetve további programjainkról, tevékenységeinkről az MFPI hírlevelében, honlapunkon, eseti meghívók formájában folyamatosan tájékoztatjuk az érintetteket.

Fótiné Németh Margit
osztályvezető és munkatársai

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu