Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Elkészült a drogstratégia tervezete
2011.08.31. szerda
drogstrategia

Elkészült az új Nemzeti Drogstratégia tervezete. A közlemény szerint a stratégia a fiatalok testi és lelki egészségfejlesztésére, a családok megerősítésére, a közösségek megtartó és formáló erejére koncentrálva kívánja erősíteni a prevenciót, de nem feledkezik meg a kábítószerfüggőkről sem.

A Nemzeti Drogstratégia hivatalos honlapja a www.drogstrategia.hu, ahol elérhető a tervezet, figyelemmel kísérhető a dokumentum megalkotásának folyamata, és az ugyanitt megnyitott fórumon várják a véleményeket, javaslatokat

2011. április 29-én Soltész Miklós államtitkár felkérésére alakult meg egy új drogstratégia elkészítésére a tíz főből álló szakmai munkacsoport, melynek tagjai:

Victorné Erdős Eszter
Berényi András
Kály-Kullai Károly
Dr. Koós Tamás
Lányi András
Nagy Zsolt
Prof. Dr. Rácz József
Dr. Urbán Zoltán
Dr. Vandlik Erika
Dr. Grezsa Ferenc

Téglásy Kristóf a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Ifjúságügyi Főosztály főosztályvezetője  a Nemzeti Drogstratégiával kapcsolatos tájékoztatón hangsúlyozta, hogy ez a stratégia egy tervezet, s akkor lesz belőle új nemzeti drogstratégia, ha az államtitkárság, a minisztérium, a Kormány és végül az Országgyűlés elfogadja azt. Ezt követően három hónappal kell majd benyújtani azt az akciótervet, mely már az elfogadott stratégiához kapcsolódva határozza meg a konkrét lépéseket.

Az is elmondta, hogy széleskörű egyeztetéssel valósul meg a stratégia kidolgozása - folytatta. Elindul egy három lépcsős szakmai konzultáció: a drogstrategia.hu fórumán, levélben, melyet közvetlenül több száz társadalmi, egyházi, szakmai és civil szervezethez juttatnak el, valamint konzultációs napok is meghirdetésre kerülnek. Ha minden az ütemterv szerint halad, akkor az egyeztetés javaslatait és módosításait a munkacsoport bedolgozza a szövegbe és benyújtja közigazgatási egyezetetésre. Várhatóan 2011 december elején kerülhet a Kormány asztalára a tervezet-szöveg - húzta alá.

Dr. Grezsa Ferenc, a stratégiát előkészítő szakértői munkacsoport vezetője fontosnak tartotta leszögezni a tájékoztatón, hogy nem egy elkészült anyagot szerettek volna széleskörű véleményezésre benyújtani. Mint mondta, ezért fordultak a legkülönbözőbb érdekhordozó csoportokhoz, majd a javaslatok begyűjtését követően összegzésre került sor, figyelembe véve az ismert európai drogstratégiákat.

Grezsa Ferenc kitért arra is, hogy szeptember végére várható a tárca és az államtitkárság elé beterjesztett véglegeges anyag a szakmai munkacsoport részéről. Hozzátette: alapértékeket és lehetséges irányokat próbáltak megalkotni. Az alapelvek tekintetében három dolgot fontos kiemelni: a kábítószerproblémákat nem lehet kiragadni a szenvedélyproblémák általános összefüggési rendszeréből, a tervezet az egészségfejlesztésre helyez kiemelt hangsúlyt, valamint a kezelésben a felépülés-központú szemléletet preferálják - ismertette. Az osztályvezető úgy fogalmazott: az új szemlélet azt próbálja üzenni, hogy a problémákat meg lehet előzni, a már meglévő betegségből pedig lehetséges a felépülés.

 

Forrás: NEFMI

A Nemzeti Drogstratégia 2012-2020 tervezete letölthető portálunkról is:

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu