Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
A főváros és a HÖOK meghívást kap egymás üléseire
2011.05.23. hétfő
toll

A jövőben a főváros képviselői is jelen lehetnek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ülésein, ahogy a hallgatói érdek-képviseleti szervezet delegáltjai is meghívást kapnak a Fővárosi Közgyűlés és az önkormányzat bizottságainak üléseire, ha a napirenden szakpolitikai kérdések szerepelnek.

Az erről szóló főpolgármesteri előterjesztést a főváros jogi, ügyrendi, kisebbségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottsága hétfői ülésén támogatta, a közgyűlés pedig várhatóan szerdán dönt a megállapodás aláírásáról.
A Tarlós István főpolgármester és Nagy Dávid HÖOK-elnök között kötendő megállapodás értelmében az önkormányzat és az érdek-képviseleti szervezet megegyezik abban, hogy az együttműködésüket érintő tanácskozásokra és rendezvényekre kölcsönösen meghívják egymás képviselőit.
Az önkormányzat írásban vállalja azt is, hogy "a fővárosban működő felsőoktatási intézményekben hallgatókat fokozottan érintő fővárosi rendeletek és az egyetemi ifjúságot érintő egyéb döntések előkészítési folyamatában" kikéri a HÖOK véleményét.
A dokumentum értelmében a főváros figyelembe veszi a hallgatók közlekedési szokásait is egyebek mellett a BKV-járatok kialakításakor, valamint a kerékpárutak vonalvezetésének megtervezésénél.
A HÖOK azt vállalja a megállapodásban, hogy az önkormányzat hallgatókat érintő döntéseinek és rendeleteinek meghozatalához szükséges háttérkutatásokban és tanulmányok elkészítésében aktív szerepet vállal.
A HÖOK kész segítséget nyújtani a budapesti ifjúsági koncepció megvalósulásához is. Az aláírandó dokumentum értelmében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az egyetemi könyvtárak is szorosabban együttműködnek majd.
A főváros jogi bizottsága hétfői ülésén egyhangúlag támogatta azt is, hogy a főváros kössön megállapodást a Műegyetemmel (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) és az ELTE-vel (Eötvös Loránd Tudományegyetem).
A szerdai közgyűlés elé kerülő előterjesztések szerint az önkormányzat a jövőben a szakpolitikai kérdések kidolgozásakor támaszkodni kíván az egyetemek szellemi bázisára.
Az ELTE a megállapodás szerint vállalja, hogy megszervez egy "budapesti egyetemi kötődésű tudósokból álló nemzetközi tudományos támogató hálózatot", a Műegyetem pedig kutatói műhelyt hoz létre, amely integrálja a főváros jövőjével kapcsolatos alapkutatásokat és elemzéseket, továbbá részt vesz a közúti és vízi közösségi közlekedési fejlesztési tanulmányok elkészítésében.
A jogi bizottság alelnöke, Hegedűs László (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a főváros és az egyetemek szakpolitikai kérdésekben egymásra vannak utalva, és a most megkötendő megállapodásokkal helyreállhat közöttük a kapcsolat.

Forrás: MTI

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu