Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Gyermekeinkben van a jövőnk
2011.03.30. szerda
MTA család konferencia
A népességfogyás okainak elemzését és a demográfiai problémák megoldási lehetőségeinek feltárását tűzték célul az „Európa a családokért, a családok Európáért" című nemzetközi konferencia résztvevői. A köztársasági elnök és az Akadémia elnöke által megnyitott eseményt a magyar EU-elnökség Népesedési és Családügyi Hetének keretében rendezték meg a Magyar Tudományos Akadémián.

 - Az a faj, amely nem képes újrateremteni önmagát, előbb-utóbb kihal - figyelmeztetett a népességcsökkenés hatásaira az Akadémia elnöke. Pálinkás József a romló demográfiai mutatókra utalva úgy fogalmazott, hogy Európa polgárai nem akarnak a jövőbe fektetni. Az MTA elnöke hozzátette: „ez a konferencia épp ennek a jelenségnek a megváltoztatását célzó erőfeszítés." Pálinkás József hangot adott annak a meggyőződésének, miszerint a népességfogyás nem csupán anyagi gondokkal okolható. Az elnök úgy vélte, a probléma a kultúrában is keresendő, amelynek része a gyermekek oktatása, vagy a következő generációhoz való viszony. Pálinkás József szerint éppen ez utóbbi szorul módosításra, mert „el kell hinnünk, hogy a gyermekeinkben van a jövőnk."

Ki viszi át?

„S ki viszi át fogában tartva a szerelmet a túlsó partra? - idézte Nagy László sorait a köztársasági elnök, rámutatva arra, hogy éppen ez a „ki", az idézet alanya a kulcs, mert „ki lesz, aki cselekszik? Leszünk-e holnap elegen? Leszünk-e egyáltalán" - sorolta kérdéseit Schmitt Pál. - A számok riasztóak - mondta az államfő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán a magyarok, hanem Európa több nemzete is fogy. A köztársasági elnök utalt arra a kutatásra, amely szerint a magyar fiatalok 87 százaléka házasságot szeretne kötni, és két vagy több gyermeket vállalni. - Mi történik később? - tette fel a kérdést Schmitt Pál, aki szerint ez az a probléma, amelyre meg kell találni a választ, majd sziszifuszi munkával megtenni a szükséges lépéseket.

Nincs általános megoldás

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára beszédében óva intett attól, hogy a demográfiai problémákat általános receptek alapján próbálja bárki megoldani. - Nem csak egy kiút létezik - fogalmazott az államtitkár, aki szerint az uniós államok egymástól eltérő próbálkozásaiból érdemes tanulni. Soltész Miklós hivatkozott arra a felmérésre, amely szerint az anyák 20-30 százaléka otthon maradna gyermekével, hogy minél jobb nevelést biztosítson számára; a megkérdezettek fele a munka mellett oldaná meg a családi teendőket. Körülbelül 20 százalékuk tartja a karriert elsődleges fontosságúnak szemben a családdal és a gyermekvállalással. Az államtitkár úgy vélte: egyik megoldást sem szabad elítélni, de érdemes megvizsgálni azoknak az idősebb embereknek a helyzetét, akik fiatalon a karriert választották a családalapítás helyett. - Az erős Európai Unió érdekében két tényezőre kell különösen odafigyelni: a gazdaság megerősítésére és a demográfiai helyzetre. A politika szemszögéből nézve utóbbit a népjóléti rendszerek hatékony működésével lehet jobbá tenni - hangoztatta Soltész Miklós. [...]


Forrás és konferenciáról szóló beszámoló további részletei: MTA

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu