Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Elkészült az ifjúságpolitikai koncepció vitairata
2011.06.20. hétfő
uj_nemzedek_sajtotaj

Nagy Anna kormányszóvivő és Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos közösen tartott sajtótájékoztatót 2011. június 18-án, ahol bemutatták az ifjúságpolitkai stratégiai vitairatot.

A cél az, hogy az év második felére olyan ifjúságpolitikai programtervezetet rakjunk le a Kormány asztalára, amely megfelelő iránymutatást tud adni a fiataloknak készülő új koncepcióhoz – mondta el szombaton Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos.

Amikor olvassuk az újságokat, legtöbbször a nyugdíjakról esik szó, itt az ideje, hogy beszéljünk a fiatalokról is - kezdte a sajtótájékoztatót Nagy Anna. Amikor egy kormány kormányoz, akkor nem csupán a jelenről, hanem a jövőről is dönt, hiszen a törvények és rendeletek, amelyek megszületnek, a következő évek, évtizedek mindennapjait fogják meghatározni.

Emlékeztetett: nem véletlen az, hogy amikor a Kormány elkezdte a szociális konzultációt, a kiküldött kérdőívek már a 16-17 évesekhez is eljutottak, mivel az ő életük is aszerint fog alakulni, hogy ezekben az alapvető kérdésekben milyen döntések, irányok születnek. Az elmúlt hónapokban olyan munka kezdődött el, melyre egyetlen kormánynál sem volt példa: a fiatalokról készült egy olyan ifjúságpolitikai vitairat, mely nem csupán az íróasztalok mellett, hanem a fiatalokkal együttműködve született meg. Hozzátette: a vitairat olyan gondolatébresztő, melynek célja, hogy mindenki hozzá tudja adni a társadalomból a saját elképzeléseit.

Mihalovics Péter elmondta: az új nemzedékért felelős miniszteri biztos feladata március elsején kezdődött azzal a nem titkolt céllal, hogy az év második felére egy olyan ifjúságpolitikai programot rakjon le a Kormány asztalára, amely a tervezhetőség szempontjából iránymutatást tud adni. Ez az iránymutatás a fiataloktól érkezik a fiataloknak, így róluk is szól.

A programalkotás folyamatában, elsőként a mai nappal bemutatjuk azt a vitairatot, melyet a következő két hónapban társadalmi párbeszédre bocsátunk az ország különböző pontjain – tájékoztatott a miniszteri biztos. A társadalmi párbeszéd alatt begyűjtött elképzeléseket, ötleteket, javaslatokat és kritikákat a nyár folyamán nézzük meg, az ősz elején pedig komplex programmá, stratégiává gyúrjuk.

A vitairat filozófiájára jellemző, hogy korábban soha nem látott módon a 14-35 közötti fiatalok mondhatják el, hogy közvetlen környezetükben milyen problémákat látnak és ezekre milyen megoldási javaslattal élnének ők. A vitairat alulról építkezik és nem kormányzati pozícióból diktálják, hogy merre van az „előre”, hiszen a fiataloktól várják az iránymutatást – hangsúlyozta Mihalovics Péter.

Kiemelte: híres, ismert és elismert fiatalokat kértünk fel arra, hogy az ismertségüket kihasználva minél több fiatalhoz jutassuk el az üzeneteket, gondolatokat. Tíz témakört határoztunk meg és minden témakör mellé egy olyan fiatalt választottunk, aki munkássága során már "letett annyit az asztalra", hogy az adott témához kapcsolódó gondolatait továbbvigyük, akár a parlamenti munkában, akár azon kívül. Minden témafelelős mellé egy híres fiatal is csatlakozott, aki az arcát adja ezen üzenetek közvetítéséhez – ismertette.

A következő héten indul az az országjárás, ahol a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúsági főosztályával és a Mobilitás munkatársaival közösen ellátogatunk több olyan regionális központba, megyei jogú városba, ahol a fiatalok mellett az ifjúsági szakma helyi képviselői is elmondhatják véleményüket – tájékoztatott a miniszteri biztos. A társadalmi párbeszéddel párhuzamosan pedig egy online véleményezést is útjára indítunk a mai nappal, ahol az interneten keresztül mindenkinek lehetősége lesz hozzászólni a témákhoz.

A dokumentum letölthető a kormany.hu oldalról >>

Az alábbi oldalakon nyomon követhetők az események, észrevételek, javaslatok is tehetők:

www.facebook.com/ujnemzedek

www.ujnemzedek.hu

 

Forrás: kormany.hu

Rendezvénynaptár
<2020. július>
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu