Partnereink
MTI
Parlamenti diákinfó
IKT oktatási körkép
Interaktív Oktatástechnikai Portál
eduline.hu
Osztályfőnökök Országos Szakmai Egyesülete
Budapesti Művelődési Központ
Történelemt@nítás.hu
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Modern Iskola magazin
Katedra Online
Időjárás-előrejelzés
Időjárás-előrejelzés
Szótár

Szótár (DictZone)
Betuméret csökkentéseBetuméret növeléseNyomtatás
Tájékoztató nap az "Iskolakapun kívül" programról
2013.04.19. péntek
bplogo_p

A Fővárosi Önkormányzat Köznevelési és Ifjúsági Feladatokat Koordináló Főosztálya 2013. április 17-én tájékoztató napot tartott a fővárosi fiatalok tanórán kívüli tevékenységével kapcsolatos feladatok támogatásáról.

A 2012. szeptember elsejétől hatályos köznevelésről szóló 2011. CXC évi törvény átalakította a nevelési-oktatási intézmények fenntartói viszonyait, melynek következtében 2013. január 1. napjával szétvált egymástól a fenntartói és a működtetői jog és kötelezettség, valamint köznevelési alapfeladattól függően az állami és települési önkormányzati fenntartói jog.

Az átalakulás új feladatokat és lehetőségeket is kínált az önkormányzatnak a fővárosi fiatalokkal való kapcsolat kialakításában és formálásában, melynek kapcsán a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a „Fővárosi Önkormányzat köznevelési intézményeinél hatályos jogszabályokhoz igazodó fejlesztések, intézkedések” című portfóliót, egyidejűleg kinyilvánítva szándékát arra vonatkozóan, hogy támogatja a fővárosi fiatalok tanórán kívüli tevékenységével kapcsolatos feladatok szervezését és komplex programok kidolgozását. A megvalósításhoz e célra 200 millió Ft-ot különítettek el.

A portfólió keretében született meg az „Iskolakapun kívül program” elnevezéssel egy olyan szerteágazó programsorozat, amely a Fővárosi Önkormányzat szakágazatainak és intézményeinek, valamint köznevelési intézmények és civil szervezetek együttműködésén alapszik. A Tájékoztató Napon ezt a programot ismertette Pölöskei Gáborné főosztályvezető asszony.

Az iskoláknak lehetőségük lesz pályázati forrás segítségével kedvezményes tábori élményekhez juttatni diákjaikat. Három helyszínen, Városnamény-Gergelyugornyán, Szabadszálláson és Pilisszántón kínál tábori lehetőségeket a Fővárosi Önkormányzat. Az intézmények a tervezett program leírásával 2013. május 15-ig pályázhatnak. Változatos művészeti programok, zene, színház, fotópályázat stb. színesíthetik a diákok hétköznapjait. A szabadidős tevékenységek közül kiemelt jelentőséget kapnak azok a programok, melyek hozzájárulnak a hangulatos városkép kialakításához is. Nagy hangsúlyt kapnak a tervek szerint a városismereti-, illetve a sportprogramok is. Az ünnepek közül pedig kiemelkedő szerepet szánnak úgy a Nemzeti Összetartás Napjának, mint az október 23. megünneplésének. A közösségi szolgálat megszervezésének segítése is a programtervezet része, olyan internetes felületet terveznek kialakítani, mely segíti az iskolákat az együttműködő fogadószervezetek megtalálásában.

A diákok programválasztását az önkormányzat honlapján megtalálható „programnaptár” segíti majd.  Ebben azok az események is megtalálhatók lesznek, melyek a diákság társadalmi szerepvállalásához nagymértékben hozzájárulhatnak pl. Demokrácia Nap, Kézfogás Akció.

Rendezvénynaptár
<2019. június>
HKSzCsPSzV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Hírmozaik
Kapcsolódó oldalak
Budapest Portál
Iskolai agresszió kezelése
MFPI banner
Tehetségháló
Éniskolám
FOK Nonprofit Kft.
MFPI - Weszely Galéria
Budapesti Ifjúsági Portál
Könyvtárporta - Fővárosi oktatási intézmények könyvtári oldala
Európai év - 2013
A polgárok európai éve - 2013
Est.hu